FR NL
Tramhalte P+R Linkeroever Antwerpen

Tram speelt belangrijke rol bij ontsluiting nieuwe parkeerhub in Antwerpen

Tramhalte P+R Linkeroever Antwerpen

Op 17 januari opent in Antwerpen het gloednieuwe parkeergebouw P+R Linkeroever haar deuren. De parkeergelegenheid aan de rand van de stad heeft een belangrijke impact op het openbare vervoer in de Scheldestad. Niet alleen worden de tramlijnen 5 en 9 langer, ze krijgen ook een gloednieuwe eindhalte en de huidige eindhalte  verandert van naam. Voor tramlijn 3 komt er een halte bij.

De nieuwe parkeergebouw P+R Linkeroever aan de Blancefloerlaan op de Linkeroever in Antwerpen is een van de drie park and ride-parkings aan de rand van de stad die Antwerpen rijk is. Deze parkeerhubs moeten ervoor zorgen dat het stadscentrum niet dichtslibt en bezoekers hun auto buiten de stad kwijt kunnen.

Het openbare vervoer speelt een belangrijke rol in deze mobiliteitsstrategie. Het moet er namelijk voor zorgen dat bezoekers zich van de parkeerplaat naar het centrum en terug kunnen verplaatsen. Vanuit de parkeerhub, waar 1.500 kunnen parkeren, is het tien minuten rijden naar de Groenplaats en 15 minuten naar het Centraal Station.

Het gebouw neemt de naam ‘P+R Linkeroever’ over van de voormalige gelijkgrondse parking ter hoogte van de tramkeerlus. Aan de nieuwe P+R werd de voorbije maanden een nieuwe halte gebouwd. Deze krijgt de naam ‘P+R Linkeroever’. Daarom wordt aan de keerlus de huidige halte met die naam herdoopt in ‘Regatta’. De nieuwe benaming verwijst naar de nieuwe woonwijk ‘Regatta’ tussen de Blancefloerlaan en het Galgenweel.

Langere tramlijnen 5 en 9

De kersverse halte ‘P+R Linkeroever’ bevindt zich een eindje verder dan de huidige halte. Daarom worden de tramlijnen 5 en 9 verlengd tot aan het nieuwe parkeergebouw, waar speciaal een nieuwe tramhalte werd gebouwd met telkens twee perrons. De tramlijnen 5 en 9 krijgen er hun nieuwe eindhalte. Dat is dus één halte verder dan hun huidige eindhalte. Ook tram 3 houdt er halt, aangezien de nieuwe halte op de huidige reisweg naar P+R Melsele ligt.

De reisroute van tram 15 wijzigt niet. Deze lijn behoudt gewoon de huidige eindhalte aan de keerlus, al zal die eindhalte dus voortaan Regatta heten. De lijnbenaming van lijn 15 wordt daarom aangepast naar ‘P+R Boechout – Regatta’.  Tramlijn 15 zal de nieuwe halte P+R Linkeroever dus niet bedienen aangezien halte Regatta de eindhalte is van lijn 15. Halte P+R Linkeroever is de eindhalte van de lijnen 5 en 9.

18 trams per uur

De nieuwe halte ‘P+R Linkeroever’ aan het kersverse parkeergebouw zal dus worden bediend door de drie tramlijnen 3, 5 en 9. De halte P+R Linkeroever zal hierdoor een frequentie hebben van 18 trams per uur. Tijdens de spits worden dat er zelfs meer dan 22 per uur.

Lees ook: Vernieuwde trambaan op palen in Antwerpen in gebruik genomen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal