FR NL
Overzicht van de werken in Schaarbeek, Brussel

De MIVB zit opnieuw op 90% van het aantal reizigers uit 2019

Eind november en begin december vorig jaar lag het bezoekersaantal van de MIVB in 2019 voor het eerst op meer dan 90% van het percentage van vóór de pandemie.

Uit het rapport voor 2021 gepresenteerd door de CEO van de MIVB, Brieuc de Meeûs, blijkt dat de Brusselse vervoerdienst vorig jaar 273,8 miljoen ritten registreerde. “Dit vertegenwoordigt 64%, of tweederde van de cijfers van voor 2019. Er waren in de loop van 2021 grote schommelingen in het aantal reizigers. De cijfers waren hoger of lager afhankelijk van de golven van de pandemie. De cijfers hebben de neiging om min of meer af te vlakken tijdens een golf. Zodra die achter de rug is, gaan de cijfers weer naar omhoog”, legde de CEO uit.

Ten opzichte van 2020 is het percentage reizigers gestegen tot 90% van het totale aantal dat het bedrijf in 2019 registreerde. Hieruit blijkt dat de angst voor het openbaar vervoer bij de bevolking stilaan is weggeëbd. De ontbrekende 10% zal waarschijnlijk het gevolg zijn van de maatregelen die werden genomen om telewerken te stimuleren. De mensen blijven met andere woorden meer thuis werken.

De directie van de MIVB is echter van mening dat structureel telewerken 12% van de aangeboden plaatsen kan vrijmaken. Meer plaatsen in aanbod zonder een euro extra uit te geven, het is een andere manier om met optimisme naar de dingen te kijken.

De financiële cijfers zijn echter minder goed. De toegenomen schoonmaak van voorzieningen en treinen in combinatie met een verlies op vervoerbewijzen leidden tot € 100 miljoen aan verlies in 2021. Alle diensten moeten in 2022 in totaal € 19 miljoen  besparen.

Toch nieuwe projecten

De MIVB heeft volgens plan de frequenties op metrolijnen 2 en 6 verhoogd.Tijdens de spits rijdt er nu om de 2,5 minuten een trein op het traject tussen Elisabeth en Simonis en om de 5 minuten tussen Simonis en Koning Boudewijn, wat volgens het bedrijf 20 % meer capaciteit betekent t.o.v. medio 2021.

Wat betreft het metroproject 3 is de derde rail al geïnstalleerd in het Albertstation. Bij het toekomstige station Toots Thielemans zou de kelder voor verrassingen hebben gezorgd onder het Palais des Sports, waardoor de werkzaamheden zijn stopgezet terwijl er naar oplossingen wordt gezocht.

Op het noordelijk deel staat dit voorjaar het openbaar onderzoek Gare du Nord-Bordet gepland. Dit is een essentiële voorwaarde voordat het project kan worden voortgezet.

Ten slotte is er de tram, met als belangrijkste nieuws de eerste steenlegging van de bouwplaats van de toekomstige tram 10 die Neder-over-Heembeek met het stadscentrum zal verbinden.

De ticketingrevolutie zet zich door

De MIVB doet dezelfde vaststelling als de NMBS: contactloos betalen met bankkaart of smartphone is een schot in de roos. Deze betaalmethode is nu goed voor 35% van de transacties voor enkele reizen.

De Brusselse samenleving zet dan ook haar ticketingrevolutie dit jaar voort. Volgende stap: het digitale ticket op de smartphone dat je niet eens voor een validator hoeft te tonen als je in een voertuig stapt.

De digitalisering zal hoe dan ook blijven groeien. “Het ticket zal op ieders telefoon staan ​​en zal intermodaliteit met andere vervoersmaatschappijen zoals TEC, De Lijn of NMBS mogelijk maken. De enige bijzonderheid van de MIVB is de validatie van het digitale ticket om de metropoorten te openen”, legt de CEO uit.

Auteur: Jos Sterk