FR NL

Rangeerterrein in Rotterdamse haven gaat mogelijk weer dicht

De functionaliteit van het Nederlandse emplacement Waalhaven Zuid wordt opnieuw bedreigd, aangezien de infrastructuurbeheerder heeft toegegeven dat hij mogelijk niet voor de deadline van 1 januari 2023 zal kunnen zorgen voor de benodigde blusvoorzieningen. Hij heeft de gemeente Rotterdam laten weten dat daarvoor 63 miljoen euro te kort te komen. Als de deadline niet wordt gehaald, moet het rangeerterrein weer sluiten.

De gemeente Rotterdam heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen gevraagd om ProRail te helpen bij het vinden van een oplossing voor de veiligheidsproblemen op emplacement Waalhaven Zuid. De werf werd heropend in april 2021 en draait momenteel op een tijdelijke brandveiligheidsoplossing. Deze oplossing is echter niet langer mogelijk.

Dringende oproep

“De ernst van de ontstane situatie en het kennelijk onvermogen van ProRail om zelfstandig uit deze impasse te geraken, heeft mij en de Veiligheidsregio ertoe aangezet om nogmaals een dringend beroep te doen op de staatssecretaris om tijdig met ProRail tot een oplossing te komen” , schreef de Rotterdamse wethouder Arno Bonte vrijdag aan de gemeenteraad.

Blusvoorzieningen onvoldoende

Rotterdam staat al enkele jaren op gespannen voet met ProRail. Het rangeren van treinen met gevaarlijke stoffen bij Waalhaven Zuid in het Rotterdamse havengebied is in september 2019 gestaakt. De blusvoorzieningen werden onvoldoende bevonden, waardoor de veilige inzet van de hulpdiensten niet kan worden gegarandeerd.

Sinds april 2021 is het emplacement in de Rotterdamse haven weer beschikbaar voor het rangeren met gevaarlijke stoffen door de inzet van een tijdelijke blustrein. Maar deze vergunning is maar geldig tot 1 januari 2023 en nu geeft ProRail aan dat het tegen die tijd geen definitieve oplossing kan voorleggen.

Deadline tot 1 januari 2023

Samen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft de gemeente de infrastructuurbeheerder de afgelopen jaren meerdere keren met een boete bedreigd vanwege verschillende veiligheidsovertredingen. Rotterdam heeft ProRail in 2020 maximaal uitstel verleend tot 1 januari 2023 om aan de veiligheidseisen te voldoen. ProRail beloofde die afspraken na te komen.

ProRail heeft aangegeven voor een tijdige oplossing van dit probleem afhankelijk te zijn van het ministerie. Het niet bestellen van de reparatiewerkzaamheden op 15 februari betekent dat op 1 januari 2023 niet wordt voldaan aan de veiligheidseisen op het rangeerterrein.

Auteur: Jos Sterk