FR NL

Implenia bouwt langste spoorbrug van Noorwegen

Implenia to build Norway’s longest railway bridge

Implenia bouwt de langste spoorbrug van Noorwegen. De voorgespannen betonconstructie wordt namelijk 1 km lang en is daarmee de nummer één van het land.

De Noorse infrastructuurbeheerder Bane Nor heeft de Zwitserse civieltechnische aannemer Implenia een contract van 18,8 miljard NKr (2 miljard dollar) gegund voor de bouw van de dubbelsporige Tangenvika-brug, die met 1020 meter de langste spoorbrug van Noorwegen zal zijn.

Oversteek van het Mjøsa-meer

De nieuwe constructie van voorgespannen betonnen kisten zal het Mjøsa-meer oversteken en Implenia zegt dat tijdens de bouw speciale inspanningen nodig zullen zijn, aangezien het meer zowel een bron van drinkwater is als de thuisbasis van een rijke verscheidenheid aan fauna en flora.

Het contract omvat een 2 km nieuwe uitlijning op het land waar voorzieningen zullen worden getroffen voor wilde dieren om de spoorlijn over te steken. De transport van materialen tijdens de bouwfase wordt tot een minimum beperkt door de zorgvuldige plaatsing van opslagruimtes en door het gebruik van lokaal gesteente.

De werkzaamheden aan het project starten in het tweede kwartaal van 2022 en de oplevering is gepland in 2027.

Auteur: Jos Sterk