FR NL

Twee contracten gegund voor de bouw van de lijn Lyon – Turijn

Two project management contracts awarded for Lyon – Turin line

Euralpin Lyon Turijn (Telt), het Frans-Italiaanse staatsbedrijf dat toezicht houdt op de bouw van de 270 km lange grensoverschrijdende spoorlijn Lyon – Turijn, heeft twee contracten gegund voor projecten die betrekking hebben op deze lijn.  Eén contract omvat het beheer en toezicht op werken rond Susa, Italië, het andere richt zich op de Franse kant van het project.

Contract met een waarde van 18 miljoen euro

Een consortium van Italferr, Systra France en Pini Group heeft een contract gewonnen ter waarde van ongeveer 18 miljoen euro voor het beheer van en het toezicht op de geplande werken voor sites 1 en 2 rond Susa, Italië. Het betreft meer bepaald de twee kilometer lange Susa-Bussoleno verbindingstunnel met dubbele boring, evenals Susa International station en de spoorwerkzaamheden tussen de oostelijke ingang van de basistunnel en de westelijke ingang van de Susa-Bussoleno-verbinding.

Het contract omvat ook de spoorweg- en technische gebouwen die de lijn bedienen, de verbinding van de nieuwe lijn met de bestaande spoorweg in Bussoleno en drie bruggen over de Dora Riparia.

En een contract met een waarde van 5 miljoen euro

Aan Franse kant heeft een door Systra geleid consortium bestaande uit WSP en Richez Associés een contract ter waarde van ongeveer 5 miljoen euro gewonnen voor het beheer van de bouw van het internationale station in Saint-Jean-de-Maurienne. Voor de werkzaamheden moet de bestaande 3,8 km lange spoorlijn worden aangepast om plaats te bieden aan grensoverschrijdende hogesnelheidstreinen.

Het project omvat een 57,5 ​​km lange tunnel met dubbele boring tussen St Jean de Maurienne, Frankrijk, en Chiomonte, Italië, waardoor passagierstreinen de Alpen kunnen oversteken met een snelheid van 220 km/u en vracht kan rijden met een snelheid van 120 km/u. De bouw van de basistunnel zal naar verwachting in 2032 worden voltooid.

Auteur: Jos Sterk