FR NL

Deutsche Bahn (DB) bouwt nieuw Cottbus-spoorwegdepot in de Duitse regio Lausitz

Deze nieuwe faciliteit zal de uitbreiding van de ICE-vloot van Deutsche Bahn ondersteunen, aangezien DB van plan is om tegen het einde van het decennium 450 ICE-treinen in dienst te hebben.

Het nieuwe depot wordt gebouwd voor de bestaande DB-faciliteiten in Cottbus. De eerste hal heeft twee sporen en is 445 meter lang; de rest van de hal zal vier sporen hebben en 570 meter lang zijn.

Speciale draaistellen

Speciaal door DB ontwikkelde draaistellen zullen in de halvloer worden geïnstalleerd, waardoor medewerkers de draaistellen naar de zijkant kunnen verplaatsen voor verdere verwerking zonder zwaar tillen.

Dankzij de schaal van de site, die ook verhoogde rails heeft, kan een 374 m lange XXL ICE met 13 auto’s vol inrijden en kunnen twee treinen van elk ongeveer 200 m lang achter elkaar op de sporen passen.

Hierdoor kunnen medewerkers aan alle auto’s tegelijk werken, wat het onderhoud versnelt. Zo duurt de revisie van een ICE 4 momenteel maximaal vijf weken, maar in de nieuwe faciliteit zal dat naar verwachting minder dan twee weken vergen.

500 rode ballonnen

Tijdens een speciale baanbrekende ceremonie voor de eerste van de twee werkplaatsen op de site, werden 500 rode ballonnen gebruikt om de plattegrond van de faciliteit in kaart te brengen. Deze symboliseren ook de 500 banen en leerlingplaatsen die de werkplaats ondersteunen wanneer deze in 2024 wordt geopend.

Na voltooiing van de tweede werkplaats in 2026, zal de onderhoudsfaciliteit in totaal 1.200 banen ondersteunen.

Dit project is belangrijk voor de regio Lausitz, die bekend staat om zijn kolenindustrie. De Duitse regering wil deze fossiele brandstof uitfaseren en deze nieuwe banen zullen de lokale gemeenschap helpen om duurzamer te werken en van Lausitz een modelregio te maken voor klimaatbescherming en economische groei.

Auteur: Jos Sterk