FR NL

METRANS verbindt Gdansk met Ostrava via treinen van 750 meter treinen

Image: Metrans.eu

METRANS staat op het punt een nieuwe dienst in Centraal-Europa te lanceren, waarbij de DCT-terminal in Gdansk in Polen wordt verbonden met de containerterminal Ostrava in Tsjechië.

De verbinding gaat op vijf september van start, met een eerste trein vanuit Ostrava, gevolgd door drie wekelijkse retourritten. Het meest opvallend: METRANS zal treinen van 750 meter aanbieden met een capaciteit van 112 TEU per rit.

Een aanvulling op een dicht netwerk

De trein Gdansk-Strava zal een aanvulling vormen op het toch al dichte netwerk van METRANS in Centraal- en Oost-Europa. Door DCT Gdansk, de snelst groeiende terminal in Polen, te verbinden met de industriële agglomeratie in Ostrava, Tsjechië, zal een industriegebied dichterbij een transportknooppunt komen te liggen. Bovendien is METRANS er vast van overtuigd dat het de dienst ook zou kunnen integreren in zijn bredere netwerk met verbindingen van en naar Scandinavië, de Baltische staten of zelfs Azië.

Vraag en aanbod

METRANS is zeer actief op het gebied van haven-achterland connectiviteit. Met de haven van Hamburg in Duitsland of Koper in Slovenië als toegangspoorten, verbindt het bedrijf zeeroutes met knooppunten op het vasteland, zoals met het industriële knooppunt in de regio Ostrava.

DCT Gdansk-terminal.

Poolse havens werden tot dusver echter niet regelmatig in het netwerk opgenomen, dit ondanks de vragen van de klanten. Dit is de reden waarom het bedrijf, na gedurende lange tijd een toenemend aantal verzoeken om deze service te gebruiken te hebben genegeerd, uiteindelijk toch besloten heeft dit nu wel te doen om zo het groeiende potentieel van DCT Gdansk te vergroten.

Aan de andere kant wil de spooroperator deze dienst ook gebruiken als een opportuniteit om zijn containerterminal Ostrava om te vormen tot een toegangspoort voor het hele METRANS intermodale netwerk, maar ook in een verdere toekomst, tot een toegangspoort tot het hele CEE-gebied”.

Auteur: Jos Sterk