FR NL

Overwegenproject Diepenbeek afgerond

Foto: Infrabel/Benjamin Brolet

Infrabel, De Lijn, het Vlaams Gewest, de gemeente Diepenbeek en spoorwegmaatschappij NMBS hebben afgelopen week het zogeheten Overwegenproject in Diepenbeek afgerond. Daar zijn gedurende een periode van twee jaar een zevental overwegen weggehaald.

Met de afronding van de belangrijkste werkzaamheden komt er een einde aan wat Infrabel het “grootste actuele overwegproject van België” noemt. De klus vergde een investering van 27 miljoen euro.

Met dat bedrag zijn onder meer drie bruggen, een tunnel en een fietspad aangeleg. De brug in de Waardestraat is met 100 meter de langste, gevolgd door de 65 meter lange brug in de Molenstraat.

Als onderdeel van de werkzaamheden is ook het station van Diepelbeek opgewaardeerd en heeft de stationsomgeving een opfrisbeurt gekregen. Onder de sporen bij het station is een tunnelkoker van 12 meter lang en 10 meter breed gerealiseerd voor reizigers. Op het station zelf zijn de perrons op de schop gegaan en zijn onder andere nieuwe bankjes geïnstalleerd. Tenslotte zijn ook de bestaande fietsenstallen en parkeerplaats aangepakt.

Infrabel verwacht overigens dat er tot half augustus nog hier en daar gewerkt zal worden aan kleine opleveringspunten. Daarnaast wordt intussen nog gewerkt aan de zogeheten F70 fietssnelweg tussen Hasselt en Bilzen. Als onderdeel van dat project werd in Diepenbeek een bestaand fietspad verlengd. Het fietspad langs het spoor wordt later deze zomer in gebruik genomen.

De brug over de Molenstraat werd aangelegd terwijl de sporen nog in gebruik waren. Foto: Infrabel/Benjamin Brolet

Lees verder:

Auteur: Nick Augusteijn