FR NL

NMBS kondigt bijkomende maatregelen aan om energie te besparen naar aanleiding van de energiecrisis

2013, Wikimedia Commons

NMBS neemt bijkomende maatregelen om haar energieverbruik te verminderen. Ze wil daarmee maximaal de exploderende energiekost inperken, die in 2022 en 2023 respectievelijk 223 miljoen euro en 432 miljoen euro zal bedragen ten opzichte van de 123 miljoen euro in 2020.

Deze maatregelen zijn noodzakelijk, maar kunnen slechts deels antwoord bieden op enorme meerkosten ten belope van honderden miljoenen euro’s voor energie.

De grootste grootste elektriciteitsafnemer van het land

Op dit ogenblik worden nog geen maatregelen genomen om het treinaanbod te beperken, al is het duidelijk dat voor het behoud ervan bijkomende compensaties van de overheid nodig zijn.

Met 3.800 treinen per dag, waarvan meer dan 90% wordt aangedreven door elektriciteit, is NMBS de grootste elektriciteitsafnemer van het land. Deze tractie-elektriciteit om treinen te laten rijden (goed voor 1,1 TWh per jaar) maakt zo’n 85% uit van haar totaal elektriciteitsverbruik.

Aan treinaanbod wordt niet geraakt

Toch wil NMBS in dit stadium vermijden dat moet worden geraakt aan het treinaanbod, iets wat een negatieve impact zou hebben op de honderdduizenden reizigers die elke dag rekenen op de trein om zich op een veilige, comfortabele en duurzame manier te verplaatsen.

Auteur: Jos Sterk