FR NL

NMBS draait de verwarming in de stations terug tot 15 graden, ook de verlichting wordt verminderd

2018, Wikimedia Commons

De NMBS heeft een aantal maatregelen afgekondigd die het energieverbruik moeten terugschroeven. In de wachtzalen van de stations wordt de verwarming op 15 graden gezet.

De verlichting in de stations wordt met tien procent verminderd, en dat zowel op de perrons als in de wachtzalen. Dit gebeurt tussen 1 en 4 uur. Op hetzelfde moment wordt ook de ​ monumentale gevelverlichting van de stationsgebouwen (in de stations waar wordt beheerd door NMBS) en de verlichting op de stationsparkings verminderd. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de veiligheid van de reizigers en medewerkers. De verlichting wordt daarom niet volledig uitgeschakeld, maar waar mogelijk gedimd.

Dankzij deze bijkomende maatregelen zal het gebruik van stookolie en gas bij NMBS met 7,5% dalen. Voor het elektriciteitsverbruik (exclusief tractie van de treinen) gaat het om een daling met 3%.

Samenwerking met de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM)

In samenwerking met de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij wordt een project opgezet om de werkplaats van Charleroi als eerste groot gebouw bij NMBS met de hulp van externe partijen versneld energieneutraal te maken. Dit maakt deel uit van een grotere federale ambitie om overheidsgebouwen versneld energetisch te renoveren.

Auteur: Jos Sterk