FR NL

De Witte-Vandecaveye biedt totaaloplossingen aan bij spoorwerken

1981, Wikimedia Commons

Landmeetkunde loopt als een rode draad doorheen spoorproject in Ath, zo lazen we op de site van Grond/Weg/Waterbouw.

“De focus lag op het vernieuwen van de wissels, maar ook de sporen werden opnieuw gebouwd, de seininrichting werd vervangen en nieuwe bovenleiding werd geplaatst.”

Seininrichting, spoorbouw, bovenleidingen … Al jarenlang profileert De Witte-Vandecaveye zich als een betrouwbare totaalpartner voor spoorwerken. Sinds 2017 doet het bedrijf uit Wingene ook het landmeten in eigen beheer, waarmee dus ook heel wat ervaring werd opgestoken.

Van A tot Z

Ook bij het spoorproject in Ath, in opdracht van Infrabel, werd de opgestoken ervaring volledig uitgespeeld. Dat werd ook door Grond/Weg/Waterbouw  aangegeven.

Wat spoorwerken betreft, richt De Witte-Vandecaveye zich op de volledige inrichting van seinen langs spoorwegen, het plaatsen van bovenleidingen en het realiseren van nieuwe beddingen, nieuwe rails en spoortoestellen. Kortom, een uitgebreid pakket aan aangeboden diensten.

De nieuwste technieken

Daarbij wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technieken die worden toegepast door eigen mensen en materieel. Sinds enkele jaren werd ook landmeetkunde aan het dienstenpakket toegevoegd, waardoor De Witte-Vandecaveye vandaag van A tot Z spoorprojecten kan uitvoeren in eigen beheer

De landmeter is bijgevolg vaak de eerste en de laatste persoon die bij het project betrokken is, zo horen we bij het bedrijf. Dat garandeert een succesvolle afwerking van de projecten waar aan wordt gewerkt.

Auteur: Jos Sterk