FR NL

Bouw Luikse tram kost Colas aardig wat geld

Luik Guillemins / Liège Guillemins 2017, Wikimedia Commons, M. Delnoij/ EOSfoto.nl

De bouw van de Luikse tram blijkt een kostelijkere zaak te zijn geworden dan oorspronkelijk was gedacht. Dat blijkt uit een artikel in de krant De Tijd dat gisteren verscheen.

De Franse groep Colas zou tot dusver over een periode van twee jaar 45 miljoen euro verloren hebben aan het project.

Toegewezen aan een consortium

In 2018 werden de aanbesteding toegewezen aan het consortium Tram’Ardent, een consortium van Colas, CAF en de financiële groep DIF. Naast Tram’Ardent was ook Mobiliège 2.0 (waar onder meer Alstom deel van uitmaakte) als laatste kandidaat overgebleven.

De werken zullen vier jaar duren, van 2019 tot 2023, met daarbij de opmerking dat ze eigenlijk al afgerond moesten zijn.

Omwille van Europese kritiek op de wijze waarop het project werd opgenomen in de begroting, heeft het dossier vertraging opgelopen.

Tijdens de bouw liep de vertraging nog verder op als gevolg van het stilleggen van de werf aan het begin van de Coronapandemie.

Geleden van eind jaren 60 dat een tram door Luik reed

In het stadscentrum van Luik bouwen de teams van Colas de toekomstige Luikse tram. De laatste tramlijnen werden eind jaren zestig in de “Vurige Stad” gesloopt.

Colas Rail, Colas Belgium en Colas Projects bundelen hun krachten voor het project. De lijn strekt zich uit over bijna 12 km en bedient de belangrijkste economische centra en culturele bezienswaardigheden van de stad.

Naast de aanleg van een nieuw fietspad wordt door Colas ook zo’n 50 hectare stedelijke ruimte herontwikkeld en ingericht met heesters, vaste planten en 900 bomen.

Deze operatie past perfect in het beleid van de stad om de binnenstad nieuw leven in te blazen en de verkeersdrukte te verminderen, waardoor er meer ruimte komt voor duurzame mobiliteitsopties.

20 voertuigen

Als lokale speler met zijn agentschap in Crisnée zet Colas Belgium zijn expertise in voor de stedelijke ontwikkeling van de stad Luik door de aanleg van de tramlijn. Dat Colas Belgium werd onlangs verkocht aan het Duitse EQOS.

De Luikse tram bestaat uit 20 voertuigen die elk 310 passagiers om de 4 min.30 kunnen vervoeren en zal op een traject van 11,7 km niet minder dan 23 haltes bedienen.

De Luikse tram is opgevat als een echte verkeersader en zal worden aangesloten op twee P&R parkings, op het historische centrum, het station van Guillemins en op grote centra in ontwikkeling zoals het stadion van Standard, het bedrijvencentrum Val Benoît, de wijk Guillemins en het project ‘eco-quartier te Coronmeuse.

Luik, Colas Rail, Colas Belgium, Colas Projects

Auteur: Jos Sterk