FR NL

Charleroi-Zuid verandert van naam en wordt Charleroi-Centraal

Station Charleroi-Zuid Perron.jpg 2021, Wikimedia Commons

Het wordt even wennen: het station Charleroi-Zuid wordt vanaf 11 december 2022 Charleroi-Centraal.

Het verzoek voor de naamwijziging zou van de stad zelf zijn gekomen, iets wat door een schepen van Charleroi werd bevestigd.

De toevoeging “Zuid” zou niet overeenstemmen met de realiteit van de stad omdat het station inderdaad in het centrum van Charleroi ligt.

Sinds 1843

De spoorlijn is aanwezig in Charleroi sinds 1843, waar een halte was opgericht in wat de Benedenstad wordt genoemd, naast de Samber.

Toen de verkeersdrukte toenam, werd beslist om tussen 1865 en 1874 een nieuw station te bouwen met de aanduiding Charleroi-Sud of Charleroi-Zuid.

Tweede hoofdlijn die werd geëlektrificeerd

In 1949 was de lijn naar Brussel de tweede hoofdlijn die geëlektrificeerd werd (na de lijn Brussel – Antwerpen, geëlektrificeerd in 1935).

In 1987 werd Gare du Sud eindelijk verbonden met Charleroi-West via een enkel spoor over de Samber op een gebogen brug waar de snelheid van konvooien beperkt is tot 30 km/u.

In 1976 werd de onaantrekkelijke verkeersbrug over de kaaien gebouwd (die van de ring R9 in Charleroi). Naast spoor 1 werd vervolgens een seinhuis gebouwd dat lijkt op een verkeerstoren, dat in 2021 werd afgebroken na de bouw van het gloednieuwe Infrabel Block 20.

Restauratie

Het passagiersgebouw van Charleroi-Zuid werd tussen 2005 en 2011 gerestaureerd om beter te passen bij de oorspronkelijke architectuur, waaraan de afgelopen decennia wat was gesleuteld.

In overleg met de NMBS wordt nu een nieuw ontwikkelingsplan voor het perron gepland.

Vierde station in Wallonië

Met zijn 11.800 dagelijkse passagiers is het station Charleroi-Zuid het vierde station in Wallonië en een belangrijk spoorknooppunt voor een stad met bijna 200.000 inwoners in de breedste zin van het woord.

Het is ook het kruispunt van de lijnen Lille-Mons-Namen-Luik met die naar Nijvel-Brussel, Luttre-Manage-Braine-le-Comte en Fleurus-Ottignies.

Om nog maar te zwijgen van de niet-geëlektrificeerde lijn naar Walcourt en Couvin. Gare du Sud heeft 12 sporen, waarvan 11 toegankelijk vanaf perrons (spoor 8 is een doorgaand spoor).

Auteur: Jos Sterk