FR NL

Grote infrastructuurwerken door Infrabel tussen Brugge en Oostende

Werken aan het spoor 2022, Infrabel

Tijdens de herfstvakantie zijn grote werken gepland door Infrabel op het treintraject tussen Brugge en Oostende.

Reizigers die in die periode een uitstap richting kust hadden gepland, houden daar beter rekening mee.

Combinatie van werken

Enerzijds vernieuwt Infrabel de bovenleiding tussen Brugge en Jabbeke. Anderzijds worden tussen Jabbeke en Oostende onderhoudswerken uitgevoerd aan het spoor en de ballast (= de laag stenen onder de sporen die voor de stabiliteit zorgt).

Twee overwegen in Jabbeke (Bekedijkstraat) en Oudenburg (Paddegatstraat) worden vernieuwd. Er gebeurt ook onderhoud aan de seininrichting. Het gaat om een mobiele werf dus er wordt niet steeds op dezelfde plaats gewerkt. Tijdens deze spooronderbreking combineert Infrabel een maximum aan werkzaamheden en zal er gedurende 9 dagen permanent (24/24) worden doorgewerkt.

Deze werf is het vervolg van de werken tussen Brugge en Oostende die vorig jaar in dezelfde periode werden uitgevoerd. Toen werd de bovenleiding vernieuwd tussen Jabbeke en Oostende en gebeurde er onderhoud aan de sporen en de ballast tussen Brugge en Jabbeke, inclusief de vernieuwing van drie overwegen.

Snel, veilig en efficiënt werken ten voordele van het treinverkeer

Deze werken zijn noodzakelijk omdat de bovenleiding op het einde van zijn levensduur zit en anders voor storingen en dus voor hinder voor de treinreizigers zou kunnen zorgen.

De periode van de herfstvakantie werd uitgekozen omdat het dan minder druk is op het gebied van treinverkeer en omdat deze periode met mogelijk minder goed weer ook minder toeristen naar de kust lokt.

Veel meer hinder bij spreiding

Infrabel combineert een maximum aan werken tijdens een korte periode van ruim een week en zodat de werken we in alle veiligheid al deze werken efficiënt en met een optimaal rendement uitgevoerd kunnen worden. Anders zouden de werken gespreid worden over een vijftiental werkweekends en dit gespreid over meerdere maanden en jaren, dus met veel meer hinder voor het treinverkeer en de reizigers.

Auteur: Jos Sterk