FR NL
Groenendaal

Vernieuwingswerken aan station Groenendaal begonnen

Groenendaal

De werken voor de heraanleg van het station van Groenendaal zijn gestart. Concreet worden de  stationsomgeving, de parking en de perrons vernieuwd. De werkzaamheden zullen twee jaar in beslag nemen.

In een eerste fase wordt er door de NMBS een nieuwe parking in tijdelijke verharding aangelegd langs de nieuwe perrons richting Ottignies. De oude goederenopslagplaats van het station wordt omgevormd tot een grote parking en zal plaats bieden aan 247 wagens en 75 fietsen.

De zone voor het stationsgebouw wordt ook ingericht. Er komt er een kiss-and-ridezone. De fietsers en voetgangers worden richting de Brusselse ring en het Bosmuseum omgeleid via de oude goederenkoer. De parking en het plein vormen belangrijke onderdelen in de ontwikkeling van Groenendaal als poort tot het Zoniënwoud en knooppunt waar verschillende vervoersmiddelen op elkaar aansluiten.

Nieuwe spoorbakken

Verder worden de spoorbrug, de perrons, de sporen en de bovenleiding vernieuwd. Infrabel zal concreet perron 4 aan het station van Groenendaal verlengen en het centrale perroneiland (sporen 2 en 3) verbreden. Spoor 3 moet daarom afgebroken worden en een beetje opgeschoven worden om plaats te maken voor die verbreding.

Iets verderop, naast het station van Groenendaal werkt Infrabel/TUC RAIL ook aan de nieuwe spoorbrug van de I. Vandammestraat (grondgebied Hoeilaart). In de paasvakantie volgend jaar zal de infrastructuurbeheerder daar nieuwe spoorbakken plaatsten. In deze bakken komen de sporen te liggen. De volledige constructie overspant de I. Vandammestraat. Bedoeling is om op straatniveau een grote ruimte onder de sporen te creëren. Van hieruit kunnen reizigers de perrons van het station Groenendaal bereiken (dat is nu ook al het geval).

Infrabel en TUC Rail zijn verantwoordelijk voor de perronwerken en de spoorburg aan de I. Vandammestraat. De stationsomgeving en parkeerterrein vallen onder de verantwoordelijkheid van de NMBS en De Lijn. Tegen 2024 moeten alle werken klaar zijn.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals