FR NL

Alle perrons rookvrij sinds 1 januari

Station Charleroi-Zuid Perron.jpg 2021, Wikimedia Commons

Sinds 1 januari zijn alle perrons rookvrij. Het moet de netheid van de stations en het comfort van de reizigers ten goede komen.

Sinds 1 januari 2023 mogen treinreizigers niet meer roken op onoverdekte of halfoverdekte perrons. Concreet mag er dus niet meer op de perrons gerookt worden. De NMBS plaatste buiten de stations al extra asbakken. Uit een rondvraag die de NMBS eerder uitvoerde, blijkt dat het draagvlak groot is. Zeven op de tien reizigers zijn een voorstander van rookvrije perrons.

Verwarring

België volgt met de nieuwe regels het voorbeeld van buurlanden Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn de stations al langer volledig rookvrij, inclusief de perrons. De maatregel moet ook de verwarring bij treinreizigers weghalen. Vele reizigers wisten niet goed waar ze nu wel of niet mochten roken.

Meeroken

Kom op tegen Kanker reageert tevreden op het rookverbod omdat rookvrije perrons reizigers beschermen tegen meeroken en het bijdraagt aan het verder denormaliseren van roken. Volgens de vzw zijn rookvrije omgevingen een aanleiding voor rokers om stil te staan bij hun rookverslaving. Het kan hen stimuleren om te stoppen met roken. Sinds 2004 geldt er al een rookverbod op treinen.

Auteur: Matthias Vanheerentals