FR NL
Koperdiefstal

Tweede poging tot kabeldiefstal in korte tijd verstoort treinverkeer

Het aantal pogingen tot koperdiefstal lijkt in de lift te zitten.Benjamin Brolet / Infrabel

Het treinverkeer is zaterdag 14 januari in beide richtingen verstoord geraakt tussen Hasselt in Genk door een poging tot koperdiefstal. Dat laat de spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel weten. Het is het tweede incident in korte tijd. Opvallend genoeg waren er over de grens in Nederland ook twee gevallen van koperdiefstal in de afgelopen dagen. 

Dieven hadden verschillende kabels van de seininrichting doorgesneden. Het ging om belangrijke kabels van de seininrichting die nodig zijn voor het treinverkeer. Daardoor was het treinverkeer sinds zaterdagochtend onderbroken. Er werden vervangbussen voor de reizigers ingelegd door NMBS tussen Hasselt en Genk.

Infrabel laat weten dat technische ploegen in nacht van vrijdag op zaterdag en de hele zaterdag met succes hebben doorgewerkt aan het herstel van de beschadigde kabels voor de seininrichting. Die kabels zijn sinds zaterdag om 18.20 hersteld, waardoor het treinverkeer weer mogelijk is.

Vorige week waren er nog problemen in Piéton, waar twee mensen op heterdaad betrapt werden bij de diefstal van kabels. Het zorgde volgens Infrabel-CEO Benoît Gilson voor een hoop extra werk voor Infrabel-medewerkers, die een deel van de nacht door moesten werken om hinder voor het treinverkeer te beperken.

In Nederland was het vorige week tweemaal raak. Dat gebeurde ironisch genoeg vlak na de aankondiging van spoorbeheerder ProRail dat het aantal (pogingen tot) koperdiefstallen in 2022 drastisch was gedaald. In 2022 werden 12 incidenten geteld, waar dat er in 2021 en 2020 nog respectievelijk 32 en 62 jaren. Ongeveer tien jaar geleden kreeg ProRail tot wel 500 maal per jaar te maken met pogingen tot koperdiefstal. Door de pogingen van vorige week raakte het treinverkeer tussen Amsterdam en Eindhoven en tussen Den Bosch en Utrecht ontregeld.

Mogelijk hebben de pogingen tot diefstal een relatie tot de gestegen prijs van koper, die de afgelopen dagen is opgelopen tot boven de duizend dollar per ton.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals