FR NL
reparatiewerken ivm ongeval Oude Heirweg in Koolskamp

Linkebeek niet in beroep tegen GEN

Reparatiewerken na een ongeval Oude Heirweg in Koolskamp Infrabel

De gemeente Linkebeek zal niet in beroep gaan tegen het gewestplan dat de uitbreiding van het Gewestelijk Expressnet (GEN L124) mogelijk maakt. De lokale overheid benadrukt dat het met Infrabel en de NMBS blijft praten. Het lokale gemeentebestuur vraagt wel bijkomend onderzoek dat moet nagaan of twee extra sporen wel nodig zijn.

Vorige week gaf de Vlaamse regering zijn voorlopig fiat dat onder meer de realisatie van het GEN mogelijk maakt, zo meldt Het Nieuwsblad. Concreet betekent dat dat het licht op groen wordt gezet voor de verdubbeling van de spoorlijn 124 in Linkebeek en Sint-Genesius-Rode. Er komt ook een bijhorende fietssnelweg.

Extra onderzoek

Linkebeek gaat niet in beroep tegen de plannen. Schepen Cédric Letier benadrukt in het Nieuwsblad dat de gemeente zich tijdens het openbaar openbaar onderzoek, dat loopt van 7 februari tot 7 april, zich ter beschikking zal stellen van de bevolking. De gemeente vraagt wel extra onderzoek om na te gaan of een verdubbeling van twee naar vier sporen echt wel nodig is. Het gemeentebestuur is opzoek naar een studiebureau dat hen daarin wil begeleiden. Het gemeentebestuur wil koste wat het kost aan tafel blijven zitten bij alle partijen. Verschillende omwonenden hebben wel al geslist om gezamenlijk beroep in te dienen, zo meldt het dagblad.

Vlotte en veilige verbinding

Gelukkig kiest Vlaanderen wel voor een vlotte en veilige verbinding als alternatief voor de wagen, zegt Vlaams Parlementslid Jeroen Tiebout (N-VA). “Het GRUP (Gewestelijk Uitvoeringsplan) met de ecologische, landschappelijke verbindingen, bijkomende spoorinfrastructuur en de fietssnelweg wordt nu voorgelegd aan het grote publiek en hopelijk kunnen we dan eindelijk aan de slag met echte dwarsliggers.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals