FR NL
Koperdiefstal

Kabeldiefstal verstoort treinverkeer voor derde keer deze maand

Het opnieuw raak Infrabel / Benjamin Brolet

Zaterdagochtend was er een poging om koperen kabels te stelen ter hoogte van de Rooierweg in Bilzen, zo is bekend geworden. De kabels werden doorgeknipt wat het treinverkeer verstoorde. Het is al de derde keer deze maand. Midden januari was er nog een kabeldiefstal tussen Hasselt en Genk, waardoor er problemen waren op het spoor. En de week ervoor werden personen op heterdaad betrapt in Piéton. 

De technische problemen als gevolg van de poging tot kabeldiefstal begonnen zaterdagochtend al vroeg in de ochtend op de spoorlijn Hasselt-Luik (L34). De daders namen uiteindelijk niets mee. De technische diensten van Infrabel konden de schade aan de infrastructuur na verloop van tijd herstellen. Enkele uren later gingen twee overwegen in de buurt in groot alarm. De reden van de storing is onbekend, al sluit Infrabel een verband met de eerdere kabeldiefstal niet uit. Het goederenvervoer liep 9 uur vertraging op. En een tiental reizigerstreinen liep, alles bij elkaar, twee uur vertraging op.

Midden januari was er nog een andere poging tot kabeldiefstal. Een dief of dieven hadden verschillende kabels van de seininrichting doorgeknipt. Het ging om belangrijke kabels die nodig zijn om het treinverkeer veilig aan te sturen. Daardoor was het treinverkeer gedurende een hele dag onderbroken. Er werden destijds vervangbussen voor de reizigers ingelegd door NMBS tussen Hasselt en Genk.

Begin januari waren er nog problemen in Piéton, waar twee mensen op heterdaad betrapt werden bij de diefstal van kabels. Het zorgde volgens Infrabel-CEO Benoît Gilson voor een hoop extra werk voor Infrabel-medewerkers, die een deel van de nacht door moesten werken om hinder voor het treinverkeer te beperken.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals