FR NL
TGV substation

Bouwwerken TGV-centrale verlopen op schema

Een TGV-substation, maar dan in het Franse Perpignan. 2009, Philippe Mertens / Wikimedia Commons

De bouw van een ondergrondse elektrische verbinding tussen de toekomstige TGV-centrale van Seraing en het Elia-onderstation in Neupré verloopt volgens schema en dat ondanks de slechte weersomstandigheden. Dat laat Elia, de transmissienetbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet, weten.

De bouw begon in het onderstation Rimière in november 2022 en loopt verder richting Seraing. Een eerste stap werd eind januari gezet in Neupré. Ondanks de ongunstige weersomstandigheden – periodes van neerslag gevolgd door periodes van extreme koude – verlopen de werkzaamheden tot nu toe volgens het aangekondigde schema.

De volgende stap is om de kabels op het tweede deel te leggen. Zo kunnen ze vervolgens op het eerste deel  worden aangesloten. Na deze etappe kan de Route du Condroz worden hersteld. Dat moet volgens de voorlopige planning half mei gebeuren.

Voorbereidende werken

Op 7 en 8 februari vinden in Seraing voorbereidende werkzaamheden plaats. De kap van de bomen – die nodig zijn in het kader van de bouwwerf van Elia –  gebeurt buiten de broedperiode van de vogels. Daarvoor is in de aanloop naar de werkzaamheden het gebied uitvoerig bestudeerd met het Département de la Nature et des Forêts (DNF). Na de tussenkomst van Elia in Seraing wordt de bouwwerf in Neupré hervat om in samenspraak met bewoners en belanghebbenden het aangekondigde traject te volgen. Omwonenden moeten rekening houden met verkeershinder van de bouwwerf.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals