FR NL
De Lijn-tram

De Lijn zet voor twee jaar streep door populaire Antwerpse tramlijn

Pas in begin 2025 zou tramlijn 11 weer kunnen gaan rijden. 2023, De Lijn

Over drie weken zal tramlijn 11 in Antwerpen voor een periode van zeker twee jaar uit de running zijn. De werkzaamheden aan de stadslus zorgen voor teveel overlast om de lijn 11 te laten rijden. Vervoerder De Lijn zegt met alternatieve routes te komen.

“Tramlijn 11 is voor vele Antwerpenaren een populaire verplaatsingsmethode. Tramlijn 11 verbindt Berchem Station met het Centraal Station via de oostkant van de spoorwegberm tussen beide stations. Ook de buurt van de Provincie- en Ommeganckstraat wordt bediend”, schrijft de vervoerder. De werkzaamheden aan de genoemde deel van de stadslus nemen nog tot begin 2025 in beslag.

Het is niet voor het eerst dat een Antwerpse tramlijn voor langere periode uit exploitatie is. Afgelopen januari kon na een periode van anderhalf jaar tramlijn 12 weer rijden. De lijn lag eruit vanwege werkzaamheden en vervolgens ook door personeelstekort.

De heraanleg van de stadslus door Antwerpen zat tramlijn 11 al eerder dwars, toen vanwege werkzaamheden het traject tussen de Melkmarkt en het Centraal Station uit exploitatie moest. Nu komt daar het resterende resterende traject Centraal Station – Berchem Station bij. Specifiek is het de start van een grootschalige stadswerf in de Ommeganckstraat dat een obstakel vormt. Daarna volgen er werken aan de de Cogels-Osylei.

“In het dossier Cogels-Osylei zijn Water-link en De Lijn partners van de Stad. De heraanleg van de Cogels-Osylei komt niets te vroeg voor De Lijn want de vervoermaatschappij is al geruime tijd vragende partij om de traminfrastructuur daar volledig te mogen vernieuwen. Doordat het wachten was op de start van de integrale heraanleg van de Cogels-Osylei was De Lijn zelfs genoodzaakt om de lokale snelheid daar te beperken tot 10 kilometer per uur”, aldus de vervoerder. Zodra de werken aan de Cogels-Osylei afgerond zijn, kan tram 11 er opnieuw weer met een normale snelheid over de vernieuwde sporen.

Volgens de Lijn kunnen reizigers gebruikmaken van de buslijnen 21 en 30 om in dezelfde buurten te geraken als met tramlijn 11. Ook tramlijn 9 vervult die functie.

Tramlijn 11 alternatieven
De reiziger hoeft zich geen zorgen te maken, aldus De Lijn.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn