FR NL
Das en een burcht

Dassen ontregelen Nederlands treinverkeer, beperkte hinder op Belgische spoorwegen

Dassenburchten zorgen over de grens voor hoofdbrekens. 011, Peter Trimming / Wikimedia Commons

Het treinverkeer in Nederland is op plaatsen flink verstoord omdat dassen er tunnels onder de sporen hebben gegraven. Ook in België zijn er dieren die het spoorverkeer weleens durven verstoren, al zijn de problemen in niets te vergelijken met wat Nederland nu meemaakt.

Spoorondergravingen hebben het treinverkeer in Nederland op twee plaatsen platgelegd. Vorige week was het raak in de noordelijke provincie Friesland, op dinsdag moest het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant gestaakt worden. Door de tunnels die ze graven kunnen de sporen inzakken, wat een veiligheidsrisico met zich meebrengt. De diertjes vormen al langer een probleem in Nederland, maar het gebeurt niet vaak dat ze het treinverkeer zodanig en zo lang in de war sturen. De Nederlandse spoorbeheerder verwacht nog enkele weken nodig te hebben om de dassen te verplaatsen en het spoor te herstellen.

Dassen zijn een beschermde diersoort, waardoor er bepaalde en langlopende procedures gevolgd moeten worden voordat ProRail aan de slag kan. Daarnaast neemt de verhuizing van de dassen zelf ook de nodige tijd in beslag, net als het herstel van het spoor. Hierdoor duurt het enkele weken voordat de volledige dienstregeling op de gebruikelijke snelheid hervat kan worden. De spoorbeheerder hoopt daarentegen wel al eerder enkele treinen te laten rijden, desnoods op gepaste snelheid.

Tunnel gegraven

Ook het Belgisch spoornet zijn er ook af en toe problemen met dieren. Het gaat dan bijvoorbeeld om loslopende dieren die op en langs het spoor voor hinder zorgen. Begin dit jaar – meer bepaald op 13 januari – was er opvallend incident waarbij dieren een tunnel hadden gegraven onder de spoorbedding van Eppegem, een deelgemeente van Zemst.

Dit incident zorgde toen voor behoorlijk wat hinder. “Dit heeft voor meer dan 1.800 minuten vertraging gezorgd op de spoorlijn Brussel-Mechelen-Antwerpen”, zegt Frédéric Petit van Infrabel. “Er was plaatselijk een snelheidsbeperking van toepassing tot en met 19 januari en dit omwille van de veiligheid voor het treinverkeer.” Infrabel weet niet om welke dieren het gaat.

In 2018 was er ook een incident met dassen in Montzen (Wallonië). De dassen hebben toen een kleine tunnel gegraven onder het spoor ter hoogte van het viaduct in Moresnet (in de richting van Duitsland). Dit heeft toen voor een plaatselijke verzakking van het spoor gezorgd met een tijdelijke onderbreking van het treinverkeer tot de herstelling ervan. Infrabel heeft toen maatregelen genomen door de infrastructuur te beschermen door de ingang van die tunnel met beton en planken te versterken.

Dassen vormen ook in Duitsland een probleem. Tussen Unna en Fröndenberg bij Dortmund rijden al enkele weken geen treinen vanwege dassenburchten. Daar zal het probleem naar verwachting toe zeker december 2023 aanhouden.

Auteur: Matthias Vanheerentals