FR NL
Flexitytram Lijn 9 Antwerpen

Verharding trambedding zorgt voor discussie

Tram van De Lijn 2019, De Lijn

De Lijn wil op een kilometer lange trambedding aan de Brusselsesteenweg in Gentbrugge naast trams ook bussen laten rijden. Daarvoor moet de groene bedding wel eerst verhard worden. Dat stoot op heel wat tegenkanting, onder meer vanuit de Stad Gent. Het stadsbestuur vreest dat een verharding het risico op overstroming zou vergroten.

De Lijn wil graag de bussen over de trambedding laten rijden, zodat die niet meer met de auto’s in de file staan. In de toekomst zouden er op het traject conflictvrije verkeerslichten komen, wat de veiligheid verbetert en de files wel zal doen toenemen. Trams kunnen een uitzondering krijgen.  Door bussen ook toegang te geven op de trambedding, worden zij alvast niet meer gehinderd door files.

Negatief advies

De huidige, groene trambedding is niet geschikt om er bussen over te rijden. Door ze te verharden, lukt dat wel. De Lijn heeft daarvoor een vergunning nodig van de Vlaamse Regering. De stad Gent erkent de voordelen om een bus op een trambedding te laten rijden, maar geeft toch een negatief advies. Het gebied ligt immers in overstromingsgebied. En een groene trambedding kan water opvangen. De stad Gent vraagt aan De Lijn om de verharding elders te compenseren. De stad Gent vreest dat een verharding de Brusselsesteenweg er ook niet mooier op zal maken.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals