Talgo ontketent internationale overnamestrijd: blijft het in Spaanse handen?

Talgo is het middelpunt geworden van een internationale overnamestrijd, waarbij meerdere gegadigden strijden om de controle over de Spaanse treinfabrikant. De Poolse eigenaar van PESA bereidt een overnamebod voor, waardoor het bod van de Baskische staalfabrikant Sidenor onder druk komt te staan. Beide staatshoofden, Pedro Sánchez en Donald Tusk, bemoeien zich ermee en er is nog meer interesse van verschillende partijen.
Het Poolse ontwikkelingsfonds Capital Group (PFR), eigenaar van Polen’s grootste fabrikant van rollend materieel PESA, heeft zaterdag zijn interesse in Talgo bevestigd. Het is van plan om in de komende dagen een voorstel in te dienen om een openbaar overnamebod te doen.
De huidige belangrijkste aandeelhouders van Talgo zijn het private-equityfonds Trilantic, de familie Abelló en de familie Oriol (de oprichters van het bedrijf), en zijn georganiseerd onder het bedrijf Pegaso Transportation. Als het voorstel door Pegaso wordt aanvaard, zou PFR 100% van de aandelen van de fabrikant controleren.
Het aangekondigde Poolse bod heeft de aandelen van Talgo nu boven de vier euro doen stijgen. Dit is hun hoogste waarde sinds augustus vorig jaar. De recente stijging van de aandelen zet meer druk op de Baskische staalproducent Sidenor, die ook een bod heeft uitgebracht op Talgo. Dat komt omdat de aandelenkoers nu al boven de 4,15 euro ligt, die door de Spaanse bieders werd voorgesteld als vaste vergoeding, en dit dwingt hen om hun bod voor de tweede keer te verhogen als ze concurrerend willen blijven.
Sidenor heeft de financiële steun van de regionale regering van Baskenland en de Spaanse Kutxabank. Ook de Spaanse minister van Transport, Oscar Puente, zou graag zien dat Talgo in Spaanse handen blijft. De Spaanse beurstoezichthouder heeft afgelopen donderdag de handel in aandelen van het bedrijf stilgelegd vanwege de overnamegeruchten die de aandelenkoers beïnvloedden.
Hongaars bod geblokkeerd
De nieuwe biedingen volgen op een eerdere poging van een Hongaars consortium om Talgo te kopen. In 2024 probeerde een Hongaars consortium onder leiding van Ganz Mavag (Magyar Vagon) de Spaanse treinfabrikant over te nemen, maar het bod werd door de Spaanse regering geblokkeerd vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid. De beslissing hield naar verluidt verband met de banden van het consortium met de Hongaarse staat, die nauwe banden heeft met Rusland, wat Spanje zag als geopolitieke risico’s. De blokkade van de 619 miljoen deal leidde vorig jaar tot een scherpe daling van de aandelen van Talgo. Uiteindelijk moest het Hongaarse consortium zijn bod op de Spaanse treinenbouwer intrekken.
Maar daar houdt de belangstelling voor Talgo niet op. Eerder vorig jaar werd ook gemeld dat Trilantic, mede-eigenaar van Talgo’s aandelen, aan het onderhandelen was met de Zwitserse treinbouwer Stadler over een overnamebod op Talgo. En het Tsjechische Škoda Transportation stelde vorig jaar ook een fusie van de twee bedrijven voor, die naar verluidt werd afgewezen door het bestuur van het Spaanse bedrijf. Daarnaast zijn er geruchten dat de Indiase treinenbouwer Jupiter Wagons zich momenteel voorbereidt op een bod op Talgo.
Waarom Talgo zo interessant is voor Oost-Europa
Het Poolse bod op de Spaanse fabrikant is strategisch. Piotr Malepszak, de Poolse onderminister van Infrastructuur, erkende eerder al zijn interesse in een Pools bod op Talgo. Polen bouwt verschillende nieuwe hogesnelheidslijnen en heeft treinen nodig die 300 kilometer per uur kunnen rijden, iets wat niet alle treinfabrikanten kunnen.
Het feit dat Talgo interesse heeft getoond vanuit Hongarije, Tsjechië en nu Polen is misschien geen toeval. Als een van de weinige landen in Europa met een andere spoorbreedte dan de rest, heeft Spanje en daarmee Talgo een unieke positie. Maar terwijl verschillende Oost-Europese landen ook een andere spoorbreedte hebben, was Talgo de eerste die een uniek systeem ontwikkelde waarmee treinen op verschillende spoorbreedtes kunnen rijden, iets wat de meeste fabrikanten niet hebben gedaan. Het systeem stelt een trein in staat om zijn wielbreedte aan te passen terwijl hij met ongeveer 15 km/u rijdt en zonder te hoeven stoppen. Het is wijdverspreid in heel Spanje, voor diensten die rijden op een mix van speciale hogesnelheidslijnen (met Euroepan standaardspoor) en oudere, reguliere lijnen (met Iberisch spoor), evenals op de Spaans-Franse grens.
Deze video laat zien hoe de Talgo-technologie voor spoorbreedteverandering eruit ziet.
Zoals de Spaanse staatssecretaris van Transport en Duurzame Mobiliteit, José Antonio Santano, het vorige week verwoordde: “Talgo heeft een nieuwe technologie, uniek in de wereld, gemaakt in Spanje, gemaakt in Euskadi en die mogen we niet kwijtraken.” Talgo weet hoe een trein door verschillende landen kan reizen. Zijn beweegbare wielstellen openen ook mogelijkheden voor grensoverschrijdende spooroperaties in Oost-Europa. De Oekraïense Spoorwegen hebben bijvoorbeeld al in 2023 interesse getoond om de unieke Spaanse technologie voor het veranderen van spoorbreedte te gebruiken voor goederentreinen.
Vorige week, tijdens de informele top van de Europese Raad, was er een ontmoeting gepland tussen de voorzitter van de Spaanse regering, Pedro Sánchez, en zijn Poolse collega Donald Tusk over de Talgo-overnameplannen, onthulde de Spaanse krant El Confidencial.
De Spaanse en Poolse staatshoofden kwamen bijeen om een mogelijke overeenkomst tussen beide partijen te deblokkeren die de toetreding van Polen tot het aandeelhouderschap van Talgo mogelijk zou maken. In Warschau proberen ze een confrontatie tussen de landen te vermijden die zou leiden tot een nieuw veto zoals dat werd uitgesproken tegen de Hongaarse bieders, wiens overnamebod werd afgewezen om redenen van nationale veiligheid.

Dubbele inkomsten, dubbele boetes
Talgo heeft twee succesvolle jaren achter de rug, met een boekorder van meer dan 4.000 miljoen vanaf juni 2024. Het boekte een omzet van 346 miljoen euro in de eerste helft van 2024, een stijging van 20% vergeleken met de 288,6 miljoen die in dezelfde periode van het jaar daarvoor werd behaald. Het bedrijf had commercieel succes met projecten voor DB (Duitsland), DSB (Denemarken) en Renfe (Spanje).
Een overname van Talgo door de laatste Poolse bieder zou echter niet alleen maar van een leien dakje gaan. Voor beide bedrijven hangt een boete boven het hoofd van spoorwegexploitanten die niet blij zijn met een treinbestelling.
Talgo wordt geconfronteerd met een claim van 170 miljoen van Renfe voor het vertragen van de levering van zijn Avril treinen en andere bestellingen, die de fabrikant aanvecht. PESA in Polen wordt geconfronteerd met 163 miljoen euro aan claims van de Poolse staatsspoorwegmaatschappij PKP Intercity, in reactie op de late leveringen van 20 Dart-treinen tussen 2014 en 2016 en productiefouten in het verleden, volgens de Poolse krant Gazeta Prawna.
Samen zou dit neerkomen op 330 miljoen aan boetes, die beide betrekking hebben op staatsspoorwegexploitanten. Volgens de Spaanse krant El Economista zou een fusie tussen Talgo en PESA of het samenvoegen van portfolio’s samen 330 miljoen aan boetes kunnen opleveren .
Een nieuwe Europese treinreus?
Wie Talgo ook koopt, als het een van de huidige treinfabrikanten is, de nieuwe eigenaar staat op het punt om een grote Europese treinfabrikant te vormen. Talgo is een sterke speler op de markt voor de productie van hogesnelheidstreinen en de belangrijkste leverancier van hogesnelheidstreinen en zeer hogesnelheidstreinen aan Renfe en voor het Haramain-project tussen Mekka en Medina in Saoedi-Arabië.
Het Poolse PESA richt zich bijvoorbeeld op locomotieven, trams en regionale en interregionale voertuigen. “De steun van PFR zou Talgo een grotere industriële capaciteit, meer financiering en nieuwe zakelijke kansen bieden op het gebied van hogesnelheidstreinen en zeer hogesnelheidstreinen voor de Centraal- en Oost-Europese regio, met name Polen”, aldus het bedrijf in een persbericht.
Daarnaast zegt de Poolse bieder “te begrijpen hoe belangrijk het voor Talgo en voor Spanje is om de Spaanse identiteit te behouden en te overwegen om het hoofdkantoor en de industriële capaciteit in Spanje te behouden, evenals de status als beursgenoteerd bedrijf op de Spaanse beurzen.”
PESA en Talgo zijn zeker geen vreemden voor elkaar. In september vorig jaar ondertekenden de twee bedrijven een intentieverklaring bij Innotrans, waarin ze toezegden hun capaciteiten op elkaar af te stemmen om het toonaangevende alternatief te worden voor hogesnelheidstreinen en zeer hogesnelheidslijnen in Polen. PESA’s eigenaar PFR heeft zowel de Nationale Commissie voor de Effectenmarkt (CNMV) als Talgo op de hoogte gesteld van zijn voornemen tot overname. De Poolse bieder staat ook open voor samenwerking met een potentiële Spaanse mede-investeerder, maar alleen als minderheidsbelang.
Lees meer:
- ‘Nationale veiligheid’: Waarom blokkeerde Spanje Hongarijes overname Talgo?
- Hongarije’s Ganz-Mavag trekt Talgo-bod in nadat Spanje deal blokkeert