Snälltåget bekijkt Noorwegen voor nachttrein Oslo-Kopenhagen, maar dat is niet eenvoudig

De Zweedse treinexploitant Snälltåget wil grensoverschrijdende dag- en nachttreinen exploiteren tussen Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland, melden Noorse en Zweedse media. Dat is echter een grote uitdaging voor de exploitant met open toegang, omdat Noorwegen prioriteit geeft aan ingekocht treinverkeer op het spoor.
Snälltåget heeft bij de Noorse Spoorwegautoriteit (SJT) een aanvraag ingediend om grensoverschrijdende diensten te exploiteren, schrijft Tog24, dat toegang heeft gevraagd tot documenten die naar de Noorse Spoorwegautoriteit zijn gestuurd. De aanvraag, ingediend in januari 2025 met aanvullende documentatie in februari, omvat 53 rijtuigen en vijf locomotieven, waarvan sommige al zijn goedgekeurd voor gebruik in Noorwegen. Snälltåget verwacht voor de zomer een reactie van de spoorwegautoriteit.
Toegang tot het spoor
Marco Andersson, commercieel directeur bij Snälltåget, zei dat de vervoerder begin maart “onderzoekt wat haalbaar is” voor Tog24 . “Of het mogelijk is om aantrekkelijke dienstregelingen te krijgen, valt nog te bezien, aangezien openbaar vervoer in Noorwegen prioriteit heeft.” Noorwegen besteedt passagiersdiensten per spoor aan, waarbij naast staatsbedrijven Vy en Flytoget ook de Zweedse staatsbedrijven SJ en Go Ahead treinen laten rijden. Maar de prioriteit voor deze aanbestede treinen zal het moeilijk maken voor een open exploitant als Snälltåget.
De Zweedse exploitant exploiteert treinen uitsluitend op basis van ticketinkomsten, zonder overheidssubsidies. De operator rijdt al sinds 2007 nachttreinen binnen Zweden en sinds 2012 naar Berlijn en dus de rest van Europa, en is onderdeel van het grote Frans-Duitse wereldwijde mobiliteitsbedrijf Transdev. Het bedrijf rijdt ook seizoensgebonden nachttreinen tussen Zweden en Oostenrijk. Vorig jaar heeft Snälltåget toestemming gekregen van de Deense Spoorwegraad om passagiers op binnenlandse reizen in Denemarken te vervoeren met internationale treinen en om dagtreinen te exploiteren tussen Kopenhagen en Aarhus.
Een ander probleem
Naast de onzekerheid over de toegang tot het spoor, heeft Snälltåget op dit moment nog niet meer slaap- en zitrijtuigen dan in de huidige diensten worden gebruikt. “We hopen en geloven dat er meer slaaprijtuigen op de tweedehandsmarkt zullen komen nu verschillende grote treinmaatschappijen het afgelopen jaar nieuwe rijtuigen hebben besteld voor nachttreinen in Europa”, zei Andersson tegen het Zweedse Järnvägar.nu.
Andersson benadrukte ook dat de exploitant niet al het verkeer waarvoor toestemming is gevraagd zal laten rijden, en misschien zelfs geen verkeer van en naar Noorwegen, afhankelijk van de haalbaarheid. De vroegst mogelijke datum waarop Snälltåget met de diensten zou kunnen beginnen is de zomer van 2026, aangezien een exploitant in Noorwegen de Noorse autoriteiten 18 maanden voordat het verkeer begint op de hoogte moet stellen van zijn interesse in het exploiteren van treinen.
Noorwegen aan boord voor nachttrein
Maar niet alle kansen zijn tegen Snälltåget. De Noorse regering wil zelfs nachttreinen tussen Oslo en Kopenhagen-Hamburg en het Noorse Spoorwegdirectoraat heeft hierover verschillende rapporten uitgebracht. Volgens Back on Track heeft de route Oslo – Kopenhagen een van Europa’s hoogste dichtheden aan vluchten ’s avonds en ’s ochtends. Er is momenteel geen rechtstreekse dagtrein en een veerboot is traag en duur. De organisatie die voor nachttreinen is, zei ook dat de spoorwegdirectie het potentieel voor de nachttrein verkeerd had ingeschat in haar rapporten.
Maar hoewel de Noorse regering het wil, zijn de omstandigheden verre van ideaal. Het vervoer van Snälltåget naar Noorwegen blijft onzeker en zal afhangen van de beschikbaarheid van het spoor, het verkrijgen van het rollend materieel en de marktdynamiek.
Lees meer:
- Eerst Alstom, nu Stadler: Noorwegen’s nieuwe rollend materieel heeft opnieuw te maken met een jaar vertraging
- Onhoudbaar’: Noorwegens vitale ‘Arctic Express’ heropent, maar het noorden voelt zich nog steeds in de steek gelaten