FR NL
Leo Express train

Leo Express lanceert nieuwe verbinding Bratislava-Brussel

De Tsjechische openbaarvervoermaatschappij Leo Express wil in de komende maanden een treindienst introduceren die België verbindt met de Slowaakse hoofdstad Bratislava. De kaartverkoop voor hun nieuwe dienst Bratislava-Komárno is ook van start gegaan.

Leo Express, een privé-transportbedrijf, biedt sinds 2012 trein- en busdiensten aan in Centraal-Europa. Hoewel het bedrijf zich voornamelijk richt op de commerciële route Praag-Ostrava, bedienen de treinen ook bestemmingen als Košice en Krakau. Het netwerk van het bedrijf wordt uitgebreid met busroutes naar Polen en Oekraïne.

Sinds december 2019 heeft Leo Express zijn activiteiten uitgebreid met regionale treinen in Pardubice en in december 2023 zal het bedrijf het regionale spoorvervoer overnemen op de lijn Bratislava-Komárno, de drukste Slowaakse lijn. Het bedrijf heeft sinds twee jaar de Spaanse staatsspoorwegmaatschappij Renfe als hoofdaandeelhouder, aangezien Renfe een belang van 50 procent in het bedrijf heeft genomen. Ze streven naar een groei van 80 procent van de Leo Express-activiteiten in Centraal-Europa.

Dienst Brussel – Bratislava

Leo Express heeft plannen ingediend bij het Belgische Regulerende Orgaan voor Spoorwegvervoer voor een dagelijkse verbinding in beide richtingen die eind 2024 of begin 2025 van start moet gaan, meldt Belga. De regelgevende instantie evalueert momenteel de aanvraag en zal een beslissing nemen over de toegang tot de Belgische spoorweginfrastructuur. De voorgestelde reis, met bijna 50 haltes in België, Duitsland, Tsjechië en Slowakije, zal naar verwachting 19 uur duren.

De dienst zou beginnen in Oostende en haltes bevatten in Brugge, Gent, Brussel, Leuven en Luik. Via meer dan 20 stations in Duitsland, zoals Aken, Keulen, Dortmund, Hannover, Leipzig en Dresden, zou de route vervolgens worden uitgebreid naar Tsjechië, met onder andere Praag als halteplaats. In Slowakije stopt de trein in Kuty en Malacky voordat hij de hoofdstad Bratislava bereikt. De trein vertrekt kort na 6.00 uur in beide richtingen en zou de volgende ochtend tussen 1.00 en 2.00 uur zijn eindbestemming bereiken.

Leo Express heeft geldige veiligheidscertificaten voor Tsjechië, Slowakije en Polen, terwijl het moederbedrijf een geldig veiligheidscertificaat heeft voor activiteiten in Duitsland. Het bedrijf heeft echter geen veiligheidscertificaat voor België. Leo Express is van plan om samen te werken met een spoorwegonderneming met een geldig veiligheidscertificaat voor België, meldt de Brussels Times.

Dienst Bratislava-Komárno

Leo Express is begonnen met de verkoop van tickets in de Donauregio voor de route Bratislava-Dunajská Streda-Vel’ký Meder-Komárno, die het bedrijf heeft overgenomen van de Slowaakse spoorwegen ZSSK en de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB en die op 10 december 2023 van start gaat. Om de treindienst mogelijk te maken, sloot Renfe Rental een leasingovereenkomst voor eenentwintig dieseltreinen van het model Alstom Coradia Lint, waarmee deze regionale dienst zal worden gemoderniseerd. Dit was de eerste internationale operatie van deze dochteronderneming van Renfe.

De treinen zijn uitgerust met airconditioning, Wi-Fi en een rolstoeltoegankelijk toilet. Ze hebben een lage vloer, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het vervoer van fietsen of kinderwagens en gemakkelijk toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Met een vloot van eenentwintig eenheden die elk plaats bieden aan bijna 240 passagiers, inclusief 140 zitplaatsen, is Leo Express van plan om bijna 100 dagelijkse verbindingen aan te bieden. Tegelijkertijd zal de frequentie en capaciteit van de verbindingen tijdens de piekuren tussen Dunajská Streda, Kvetoslavov en Bratislava toenemen, met treinen die tijdens piekperiodes met tussenpozen tot 20 minuten rijden.

Voor de lijn Bratislava-Komárno heeft Leo Express tijdkaarten geïntroduceerd voor regelmatige pendelaars. Deze tickets, verkrijgbaar voor 7, 30 en 90 dagen, bieden een optimale oplossing voor wie vaak reist voor werk, school of vrije tijd. Elk ticket wordt uitgegeven voor een specifiek traject en tijdsbestek, waardoor de houder onbeperkt kan reizen met de trein op het aangewezen traject, in elke richting of sectie, gedurende de hele geldigheidsperiode van het ticket.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com