De nieuwe spoorverbinding tussen Derbyshire en South Yorkshire komt dichterbij

A picture of a historic goods wagon emblazoned with the words "Barrow Hill Roundhouse"

Het zou binnenkort allemaal aan boord kunnen gaan van een lang bepleite spoordienst die het marktstadje Chesterfield in het noordoosten van Derbyshire verbindt met de stad Sheffield in South Yorkshire. De Barrow Hill Line, die nog steeds in gebruik is als een licht bereden goederenroute, zou gefinancierd kunnen worden uit het stopgezette HS2-project om de droom van een moderne passagiersdienst werkelijkheid te laten worden.

De Barrow Hill Line loopt via een karakteristieke kromme route vanuit Chesterfield naar verschillende zuidoostelijke wijken in Sheffield. De herleving van de lijn staat op stapel als onderdeel van een initiatief van de Britse regering, het “Levelling Up”-plan om de economische ontwikkeling in de regio’s buiten Londen en het zuidoosten te stimuleren. Het project heeft nu het zeer reële vooruitzicht om fondsen te erven van het geannuleerde HS2 hogesnelheidslijnproject. Actievoerders willen graag dat de lijn de locatie van het voormalige Victoria station in het centrum van Sheffield aandoet en misschien zelfs wordt doorgetrokken langs een bestaande maar verwaarloosde goederenlijn naar het noordwesten van de stad, zodat afgelegen buitenwijken weer worden aangesloten op het spoornetwerk.

Verbetering van bestaand dubbelspoor

In een klinkende overwinning voor actievoerders en forenzen zal de Barrow Hill Line tussen Chesterfield en Sheffield een triomfantelijke terugkeer op de spoorwegkaart maken, met de belofte van verbeterde connectiviteit en een knipoog naar de historische betekenis. Het ambitieuze project, dat officieel is bevestigd door de regering, is met enthousiasme ontvangen. Het betekent een belangrijke stap in de richting van het revitaliseren van de regionale spoorweginfrastructuur en brengt een broodnodige economische levensader naar economisch achterblijvende gemeenschappen langs de ongeveer 16 km lange lijn.

Map showing the Barrow Hill Line between Chesterfield and Sheffield
Kaart met de Barrow Hill Line tussen Chesterfield en Sheffield. De Midland Main Line is blauw gemarkeerd en loopt in westelijke richting via Totley en Dore
.

De herleving van de Barrow Hill Line, die door plaatselijke leiders een “groot succes” wordt genoemd, is het resultaat van gezamenlijke inspanningen om de spoorverbindingen te verbeteren en tegemoet te komen aan de transportbehoeften in het gebied. De lijn is een bestaande dubbelsporige formatie en is gesignaleerd voor omleidingsdiensten voor passagiers. Op dit moment wordt het voornamelijk gebruikt als goederenlijn. De introductie van deze nieuwe lokale diensten zou bestaande gemeenschappen langs de lokaal aangewezen groeicorridor met elkaar verbinden. De lijn zou ook een aantal potentiële toekomstige ontwikkelingslocaties in de stad Sheffield bedienen.

Parlementaire promotie

De belangrijkste promotor van het project is het plaatselijk gekozen parlementslid Lee Rowley, die het kiesdistrict North East Derbyshire vertegenwoordigt, waar de lijn doorheen slingert. “De heropening van de Barrow Hill lijn voor passagiersvervoer geeft langdurig en gegarandeerd toegang tot het openbaar vervoer in het noorden van het kiesdistrict. Dit is een enorme overwinning voor Noordoost Derbyshire”, zei Rowley. We beginnen nu echt te zien dat al het werk vruchten afwerpt. We weten nog niet precies welke stations er komen, en het is misschien niet mogelijk om alles wat we willen meteen te doen, maar dit is geweldig voor de bewoners die onze campagne zo lang hebben gesteund.” Rowley is onlangs herbenoemd tot minister van Huisvesting – een portefeuille die mogelijk een aanvulling is op de heropening van Barrow Hill.

Portrait of Lee Rowley Mp and Huw Merriman MP who is also rail minister in the `UK government on a bridge overlooking the tracks of the Barrow Hill Line
Geen brug te ver. Lee Rowley (links), plaatselijk parlementslid voor de regio, en spoorwegminister Huw Merriman hebben elkaar vaak ontmoet om de heropening van de Barrow Hill Line voor gemengd verkeer te bespreken
.

Een van de hoogtepunten van het project is het verwachte herstel van een dienst naar de locatie van Sheffield Victoria station, in het centrale Wicker district van de stad. Er zijn ambitieuze voorstellen om de Barrow Hill Line verder door te trekken naar de buitenwijken van Sheffield. De afgelegen noordwestelijke buitenwijk Stocksbridge, waar slapende sporen nog steeds heel af en toe verkeer vervoeren naar een staalfabriek in de gemeenschap. Die verlenging zou ook de broodnodige economische vitaliteit in die wijk van de stad injecteren en, voor de nostalgici, een deel van de “Woodhead Route” tussen Yorkshire en Manchester voor het eerst sinds 1970 weer actief maken.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com