HS2 vordert in Birmingham en West Midlands

Ondanks alle berichtgeving over de annulering van het noordelijke deel en het vertraagde tijdschema voor de aanleg van HS2, wordt er gewerkt aan het kerntracé. Het civieltechnische project om de lijn tussen Londen en Birmingham aan te leggen is in volle gang en twee aspecten van het project hebben hun eigen kleine mijlpalen bereikt.

HS2 is het onderwerp geweest van een hele trein vol slechte pers. Alle aandacht ging uit naar de meningsverschillen en teleurstellingen over de controversiële annulering van de HS2 Northern Leg van Birmingham naar Manchester. Dat kwam bovenop het schokkende nieuws dat station Euston in Londen niet gebouwd zal worden zoals gepland en dat de lijn voorlopig zal eindigen in het westen van Londen, bij Old Oak Common. Aan de andere kant van de lijn vorderen de werkzaamheden echter wel.

Solihull Bridge staat in de schijnwerpers

Het HS2 hogesnelheidsspoorwegproject blijft architectonische en civieltechnische mijlpalen bereiken. Nieuwe ontwerpen voor HS2’s River Blythe Viaduct liggen op de tekentafel, voor een laaggelegen constructie van 475 meter ten zuiden van het nieuwe HS2 Interchange Station in Solihull. De ontwerpen zijn nu onthuld aan het publiek. Een showcase evenement in Hampton in Arden deze week gaf de gemeenschap de kans om te zien hoe hun feedback het ontwerp had beïnvloed. Het totale brugproject besteedt speciale aandacht aan het planten van bomen en het behoud van de landelijke omgeving. Bovendien is de lengte van de brug met bijna 200 meter gereduceerd door een ingrijpende hertekening van het tracé.

An HS2 train crossing a modern bridge countryside
Een aanzicht van een brug. CGI van het huidige ontwerp van het Blytheviaduct

“Het is belangrijk dat we luisteren naar lokale gemeenschappen wanneer we het ontwerp voor deze belangrijke HS2-werken afronden”, zegt Christoph Brintrup, HS2’s Hoofd Landschap. “We zijn blij dat ons nieuwste ontwerp voor het Blytheviaduct reageert op de omringende context door ons te richten op het behoud, de verbetering en het herstel van het landelijke landschap.”

Stationsaanpak Birmingham krijgt vorm

Op het bouwfront vordert het werk snel aan het 300 meter lange viaduct dat hogesnelheidstreinen naar Birmingham’s Curzon Street Station zal brengen. Er is meer dan 2.000 kubieke meter beton gestort om de eerste twee viaductdekken van 90 meter te maken en twee andere secties zijn in volle gang. Er werd ’s nachts gewerkt om de plaatselijke verkeershinder tijdens het leveren en storten van het beton tot een minimum te beperken.

.

Het bouwwerk maakt deel uit van een serie van vijf met elkaar verbonden viaducten tussen de wijk Washwood Heath en Curzon Street Station in het centrum van Birmingham. Het viaduct verbreedt zich van een enkel dek naar vier afzonderlijke dekken bij de nadering van het station om de perrons van de terminal te dragen. Het ontwerp van Curzon Street was ooit alleen bedoeld voor treinen die Birmingham aandeden. De toekomst lijkt in ieder geval verzekerd, zonder terug te hoeven grijpen naar de tekentafel. Voor HS2 moet dat op zich al goed nieuws zijn.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com