FR NL
Portrait of Michelle Handforth, former regional director for Wales and West at Network Rail

Senior Network Rail executive neemt ontslag na de Grote Paddington Dewiring

Er is een belangrijk slachtoffer gevallen door de chaos van neergestorte elektriciteitsleidingen op de Great Western Main Line eerder in december. Michelle Handforth, die tot vrijdag Managing Director, Wales & Western voor Network Rail was, heeft ontslag genomen onder het mom van ‘de uitdagingen van de functie’. Ze vertrekt nu de regio geconfronteerd wordt met een officieel onderzoek van het Office of Rail and Road naar aanhoudend slechte prestaties in de hele regio.

Te late treinen, geannuleerde treinen en een litanie van infrastructuur- en onderhoudsproblemen. Het is Michelle Handforth allemaal teveel geworden. De managing director voor Wales & Western Region van Network Rail heeft haar baan van 330.000 pond opgezegd. De senior manager van Network Rail nam vrijdag ontslag, net nu het door de overheid benoemde Office of Rail and Road een diepgaand onderzoek begint naar langdurige tekortkomingen in de regio.

Er zouden koppen rollen na dewiring

Volgens berichten in de Britse media heeft Michelle Handforth uit eigen beweging besloten ontslag te nemen. Een bron dicht bij de leidinggevende zei dat ze de uitdagingen van de functie inzag. De verwachting was dat, vooral na de chaos rond de afvloeiing op 7 december, er koppen zouden rollen. Mensen van buiten de sector hadden niet verwacht dat het om het hoogste hoofd van de regio zou gaan.

Bristol East Junction with CrossCountry train and engineers on the tracks
Verbeteringen zijn doorgevoerd in de hele regio, waaronder bij Bristol East Junction, te zien met technici ter plaatse en met een CrossCountry trein
.

Het werd echter overgelaten aan de chief executive van Network Rail, Andrew Haines, om excuses te maken aan de duizenden passagiers en klanten die in het donker waren achtergelaten door het incident net buiten Paddington station in het westen van Londen – waaronder hijzelf. Dat kan een veelzeggende afwezigheid zijn geweest van Handforth, wiens tweeënhalf jaar in deze functie afgelopen donderdag net zo abrupt tot een einde is gekomen als treinen een week geleden.

Ultiem thuiswerken

Handforth was gevierd als vangst voor Network Rail, het nationale spoorinfrastructuuragentschap. Hij heeft de hele eenentwintigste eeuw gewerkt in de maritieme sector, de luchtvaart, het transport en de financiële dienstverlening. Voordat ze in juli 2021 bij Network Rail kwam, was ze chief executive van Aberdeen Harbour Board, het oudste bedrijf van het Verenigd Koninkrijk. Opmerkelijk genoeg beweren mediabronnen (en haar eigen profiel) dat Handforth vanuit Aberdeen pendelt om haar taken uit te voeren, in wat de ultieme thuiswerkregeling van Groot-Brittannië moet zijn. Het kost minimaal twee treinen en acht uur om haar hoofdkantoor in Paddington te bereiken – hoewel leidinggevenden van Network Rail in het verleden zijn bekritiseerd voor het nemen van binnenlandse vluchten door het Verenigd Koninkrijk – een beschuldiging die aan Handforth persoonlijk is gericht).

Huge wave breaks over the sea wall at Dawlish
Niet alleen de regionale directeur is weggespoeld. De regio Wales en West heeft het meest beroemde kwetsbare baanvak van Groot-Brittannië, de zeewering bij Dawlish in Devon
.

Toch lijkt de reden die wordt gegeven voor het snelle vertrek van Handforth net zo onlogisch. Ze beschrijft zichzelf als een gepassioneerd, wereldwijd ervaren en veelzijdig zakelijk leider, met een track record van succes. Waar Network Rail nu naartoe gaat, moet nog worden aangekondigd. Naar wie ze kijken om de rol van 383.000 euro (330.000 pond) te vervullen, zal geen gebrek aan bereidwillige kandidaten zijn. Er zijn zeker verschillende kandidaten binnen het directoraat die meteen aan de slag zouden kunnen, althans in de tussentijd. Wat wel zeker is, is dat wie het ook overneemt, hij of zij zeker geen langere reistijd kan hebben.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com