FR NL
The Leo Express trains are now 'Powered by Renfe', it says on the side of the trains

Leo Express treinen in Centraal-Europa zijn nu ‘Powered by Renfe’.

Deze maand ging de exploitatie van start van de regionale treindienst tussen Bratislava en Komárno, het eerste contract dat werd gegund sinds de Spaanse staatsexploitant Renfe een meerderheidsbelang nam in de Centraal-Europese exploitant Leo Express.

Het merk Renfe rijdt nu door heel Centraal-Europa op de treinen van Leo Express in Tsjechië, Polen en Slowakije. Treinen van de Coradia-serie die deze openbare dienst in Slowakije verzorgen, de langeafstandstreinen waarmee het bedrijf open-toegangsdiensten verzorgt tussen de grootste en belangrijkste steden van Tsjechië, en treinen op de internationale routes die Praag met Polen en Slowakije verbinden, hebben nu ‘Powered by Renfe’ op de zijkant staan, naast het Leo Express-logo. Voor Renfe is het ‘een nieuwe stap voorwaarts’ in hun internationale uitbreidingsplannen en doel om andere internationale markten te bereiken.

De in Tsjechië gevestigde particuliere exploitant Leo Express heeft sinds twee jaar de Spaanse staatsspoorwegmaatschappij Renfe als hoofdaandeelhouder, sinds Renfe een belang van 50 procent in het bedrijf heeft genomen. Ze streven naar een groei van 80 procent van de activiteiten van Leo Express in Centraal-Europa. Leo Express is van plan om in de komende maanden een treinverbinding te introduceren tussen de Belgische hoofdstad Brussel en de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Renfe en Leo Express ondertekenden eerder een memorandum van overeenstemming (MoU) voor de Tsjechische operator om treinen van de Renfe-vloot te huren wanneer de Spaanse operator nieuw rollend materieel krijgt.

Map of Leo Express' current operations (2023)
Kaart van de huidige activiteiten van Leo Express (afbeelding: Leo Express)

Drukste spoorlijn van Slowakije

Leo Express neemt op 10 december 2023 de exploitatie van de lijn tussen de Slowaakse hoofdstad Bratislava en Komárno bij de grens met Hongarije over, nadat het een jaar geleden het contract voor de openbaredienstverplichting (PSO) won van zes andere biedingen. De regionale lijn, die ook wel de Donaulijn wordt genoemd, is de drukste spoorlijn in Slowakije. De exploitant neemt het contract over van de Slowaakse Staatsspoorwegmaatschappij (ZSSK), die de lijn exploiteerde in samenwerking met haar Oostenrijkse tegenhanger ÖBB. Leo Express zegt dat het de prijzen heeft gehandhaafd die klanten gewend waren op de route.

De concessie in Slowakije omvat de exploitatie, het onderhoud, de distributie en de verkoop van tickets gedurende negen jaar voor een regionale dienst met een geschatte vraag van 2,4 miljoen passagiers per jaar. Er worden 21 Coradia Lint-treinen met lage vloer van Alstom ingezet, elk met een capaciteit van bijna 240 passagiers, waarvan 140 zitplaatsen. Om dit alles mogelijk te maken, sloot Renfe Alquiler de lease-exploitatie van de treinen, die de regionale dienst zal moderniseren. Elke dag zal de Leo Express bijna 100 verbindingen maken. Tegelijkertijd zal het aantal verbindingen toenemen en zal de piekcapaciteit tussen Dunajská Streda, Kvetoslavovo en Bratislava toenemen, waar de treinen tijdens de piekuren met tussenpozen van 20 minuten zullen rijden.

De betrokkenheid van Renfe

Naast het uitvoeren van de verhuur van het rollend materieel, bereidde hoofdaandeelhouder Renfe ook het contract voor in samenwerking met Leo Express en was actief betrokken bij de acceptatie, aanpassing en autorisatie van de treinvloot, inclusief alle andere procedures die nodig zijn voor de start van de exploitatie.

Raül Blanco, voorzitter van Renfe, reisde naar Bratislava om toezicht te houden op de start van de exploitatie van dit concessiecontract dat door de Slowaakse regering aan Leo Express is gegund en om de voortgang van de internationale bedrijfsuitbreidingsplannen van het bedrijf in de regio te beoordelen. Blanco reisde mee met de treinen tussen Bratislava en Kvetoslav, bezocht de faciliteiten van Leo Express in Slowakije en hield verschillende werkvergaderingen om vooruitgang te boeken met de dienstverlening in de regio.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com