Veel werk gedaan tijdens de kerst in het VK

Het is een bijzonder moeilijke tijd geweest voor de buitenteams van Network Rail, het Britse infrastructuuragentschap. Tijdens de feestperiode werkten ingenieurs de klok rond om verbeteringen en betrouwbaarheidsupgrades uit te voeren in Engeland, Schotland en Wales. Naast het enorme programma van geplande werkzaamheden werd het bureau ook opgeroepen om het hoofd te bieden aan een dagelijkse litanie van problemen, voornamelijk als gevolg van een uitzonderlijk uitdagende reeks van aanhoudend stormachtige weersomstandigheden.

Van projecten die misschien helemaal geen impact hebben op de operatoren tot infrastructuurprojecten die decennia van verstoring hebben opgelost, het is weer een drukke kerst en nieuwjaar geweest voor Network Rail. Er is echter een verschuivend patroon in het gebruik van het spoor en er is een groeiende lobby voor een terugkeer naar uitgebreidere diensten in de laatste en eerste week van het jaar. Wegwerkzaamheden in het Verenigd Koninkrijk worden grotendeels opgeschort tijdens de feestperiode om de toename van het verkeer op te vangen. Zouden de spoorwegen dezelfde reis kunnen maken? Nog niet, als de herziening van de winterwerkzaamheden een betrouwbare maatstaf is.

Kersttruien zijn er in Dayglo oranje

Veel projecten tijdens de twaalf dagen van Kerstmis zullen weinig directe gevolgen hebben gehad voor de exploitanten. De installatie van nieuwe poortlijnen op London Victoria Station is misschien geweldig nieuws voor forenzen, maar zal het leven van goederentreinen uit Kent die over Clapham Junction rijden waarschijnlijk niet makkelijker maken. Niettemin zijn spoor- en seingevingsverbeteringen, permanente baanvernieuwingen en nieuwe installaties allemaal goed voor de feitelijke treinenloop. Er zijn in het hele land tientallen projecten voltooid, bijna allemaal op tijd, waardoor machinisten een glas feestelijk gejuich heffen op de mannen en vrouwen wier kerstmode van top tot teen Dayglo oranje is.

.

Natuurlijk hebben al die zware technische activiteiten de steun van de goederensector nodig. Er was ook veel personeel uit de goederenspoorsector aanwezig, dat het transport en het zware tilwerk verzorgde om een groot aantal projecten mogelijk te maken. Het is misschien in het eigenbelang van de sector om de Northampton Gateway SRFI (Strategic Rail Freight Interchange) zo snel mogelijk operationeel te krijgen, maar dat was slechts een deel van de motivatie om de laatste hand te leggen aan de verbinding met de West Coast Main Line. De kerstperiode is mogelijk de enige tijd om een week lang bezit van de lijn te overwegen – al was het maar de lus die de provinciestad Northamptonshire aandoet.

Verbeteringen rond Victoria en aan Victoriaans sanitair

In de regio Kent en Sussex in Zuidoost-Engeland werkten ingenieurs aan een groot investeringspakket, waaronder spoorverbeteringen en seinverbeteringen, als onderdeel van een breder investeringsprogramma van 127 miljoen pond (148 miljoen euro) in het hele land. Terwijl de nieuwe toegangspoortjes bij Victoria met bouten werden vastgezet, kregen de doorgaans hectische sporen even verderop bij Clapham en Wandsworth een hoognodige opknapbeurt. De spoorverbetering omvatte de herbouw van het belangrijkste knooppunt dat het verkeer van de Southeastern (treinmaatschappij) en London Overground diensten in het gebied regelt.

A track level view of a huge prefabricated track section being craned into place on top of red ballast
Een geprefabriceerde spoorsectie wordt op zijn plaats gehesen over de rode ballast bij Greenhill in Schotland
.

Veel verder naar het noorden, in Centraal Schotland, omvatte een werkprogramma vernieuwingen aan het kruispunt van noord-zuid en oost-west diensten. Greenhill Junction was de plek waar het deze keer moest gebeuren. Aan de andere kant was er de veel minder glamoureuze taak van het vernieuwen van afwateringskanalen bij station Haymarket en de tunnel in het westen van Edinburgh, het station met mogelijk de meest intensief gebruikte infrastructuur in Schotland. Op de vier hoofdperrons is bijna metroverkeer. Ondergrondse sporen zijn uitgesloten, dus laten we hopen op een overstromingsvrije tunnelvloer over vierentwintig en nog vele jaren daarna.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton