FR NL
Image of London Underground train in the open air at Theydon Bois station. Deep level 1992 stock from the Central Line

Een revisie van een half miljard pond transformeert de Central Line in Londen

De Central Line voert enkele van de drukste delen van het Londense metronetwerk. Nu staat de lijn op het punt om van rollend materieel te worden voorzien. Ondanks de sombere post-pandemische financiële gezondheid van het netwerk, ziet het er goed uit voor één lijn in het bijzonder. Het Central Line Improvement Programme (CLIP) van een half miljard pond (ongeveer 550 miljoen euro) is bijna klaar om in gebruik te worden genomen. De eerste gereviseerde Central Line-treinen rijden al op het traject en verrassen forenzen met non-stop ritten.

In de tweede helft van 2023 zijn de vernieuwde treinen uitgebreid getest. De eerste radicaal vernieuwde Central Line-trein nadert nu het einde van zijn live-tests op het spoor. Hij zal binnenkort worden ingezet in het depot Hainault in de oostelijke buitenwijken van Londen. Transport for London bagatelliseert de omvang van de upgrade van het rollend materieel. De opknapbeurt is echter niets minder dan een radicale verbouwing, vanaf de wielen omhoog. De treinen hebben een verbeterde toegankelijkheid, verbeterde klanteninformatie en, met name, CCTV-camera’s, een primeur voor Central Line-treinen.

Theaters, winkels en internationale verbindingen

De Londense metro is wereldwijd bekend. Bijna elke bezoeker en elke inwoner vindt vroeg of laat zijn weg naar de Central Line. De rode lijn door het midden van de iconische metrokaart verbindt een aantal van de belangrijkste en populairste bestemmingen in de Britse hoofdstad. De lijn bedient onder andere West End, Oxford Street en Stratford. De treinen, die vaak met een minuutfrequentie rijden, vervoeren elke week ongeveer 4,5 miljoen passagiers, inclusief nachtritten in het weekend. Het is de langste en een van de drukste metrolijnen.

Brazilian Mardi Gras dancers in full costume head home on the Central Line
De Central Line bedient veel beroemde wijken in Londen. Typische forenzen op weg naar huis na het Nottingham Hill Carnival

De pas gerenoveerde treinen zijn voorzien van betrouwbaardere motoren, betere toegankelijkheid, verbeterde klanteninformatie en nieuwe bekleding. In elk treinstel zijn CCTV-camera’s aangebracht. Het is de eerste keer dat er beveiligingscamera’s zijn geïnstalleerd in treinen op de Central Line. De installatie van CCTV-camera’s maakt deel uit van Transport for London’s streven naar een veilig transportnetwerk.

Altijd veilig zegt de burgemeester

De renovatie van de metro’s op diep niveau markeert een radicale technologische revisie. De nadruk ligt echter op de veiligheid van de passagiers. Voor veel Londenaren zijn de terroristische bomaanslagen van 7 juli 2005 nog vers in het geheugen. Men is niet vergeten dat twee van de drie aanslagen plaatsvonden op treinen van de Central Line. “De veiligheid van de Londenaren is mijn topprioriteit”, zei Sadiq Khan, de gekozen burgemeester van Londen. “Ik wil dat iedereen zich veilig voelt en altijd veilig is als hij of zij door Londen reist.”

King Charles and Sadiq Khan (TfL)
De burgemeester van Londen Sadiq Khan (midden, met links koning Charles). Burgemeester Khan ziet de upgrade als onderdeel van een prioriteit van TfL voor de veiligheid van de klant.

TfL voegde eraan toe dat het installeren van CCTV op treinen een aanvulling is op hun uitgebreide cameranetwerk in alle ondergrondse stations. Ze zeggen dat de nieuwe maatregelen een aanvulling zijn op de bestaande veiligheidsmaatregelen die door personeel en ordehandhavers worden uitgevoerd. Gezien de enorme aantallen passagiers die dagelijks door het netwerk worden vervoerd, zijn incidenten bijna onvermijdelijk. Hoewel de meeste incidenten onschuldig zijn, komen er af en toe ernstigere zaken voor. De paniek rond de brand in Clapham Common in mei 2023 is hier een goed voorbeeld van, maar TfL is er ook op gebrand om minder ernstige kwesties op het gebied van persoonlijke dagelijkse veiligheid uit de weg te ruimen.

Dertig bedrijven op het project

Het Central Line Improvement Programme (CLIP) pakt de uitdagingen aan van de verouderende vloot, die nu meer dan 30 jaar oud is en tot de minst betrouwbare van de metro behoort. Het project omvat de installatie van rolstoelplaatsen voor verbeterde toegankelijkheid, schermen in de wagons voor betere informatie voor de klant en opgefriste stoelen met een nieuw moquette.

“We zijn vastbesloten om reizen op een van de drukste lijnen van het metronet betrouwbaarder, toegankelijker en veiliger te maken”, zei Andy Lord, de benoemde commissaris voor vervoer in Londen, die de verwachtingen echter temperde. “Hoewel we de vloot het liefst volledig zouden vervangen, zullen de werkzaamheden om de bestaande treinen op de Central Line om te vormen betekenen dat klanten een betere ervaring kunnen verwachten en dat de capaciteit wordt verbeterd.”

Miljoenen mensen uit het oosten en westen van Londen en uit Essex vertrouwen elke dag op de Central Line om het centrum van de stad te bereiken. De productie zal nu worden opgevoerd, waarbij één trein per maand weer in dienst wordt genomen zodra het werk aan de trein is voltooid. Om de productie te maximaliseren, worden er telkens vijf treinen tegelijk uit dienst genomen. De komende vier jaar zullen er steeds meer treinen in dienst worden genomen. Het project omvat het strippen van de treinen tot op het frame, waarbij elk ander onderdeel wordt vervangen of verbeterd. TfL werkt samen met meer dan 30 fabrikanten uit het hele VK en een team van meer dan 125 monteurs in Acton, in het westen van Londen.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com