FR NL
Train station in Austria

ÖBB gaat dit jaar door met miljardeninvesteringen in infrastructuur

ÖBB zal haar uitgebreide uitbreidings- en infrastructuurinvesteringsprogramma in alle regio’s in 2024 voortzetten. De belangrijkste focus ligt op het onderhoud en de modernisering van spoorwegfaciliteiten.

In het kaderplan 2024-2029 van de ÖBB zal meer dan 21 miljard euro worden geïnvesteerd, gemiddeld 3,5 miljard per jaar. In 2024 omvat het programma 268 miljoen euro rond Salzburg, 328 miljoen in Karinthië, bijna 730 miljoen in Stiermarken, 312 miljoen in Opper-Oostenrijk en 1 miljard in Neder-Oostenrijk.

De afgelopen jaren heeft ÖBB vergelijkbare investeringen gedaan in de spoorweginfrastructuur, waarbij vier verschillende punten prioriteit kregen: het tegengaan van klimaatverandering, het versterken van metropolitane regio’s en plattelandsgebieden, digitalisering en het creëren van banen in economisch moeilijke tijden.

Prioriteiten in Wenen

Om ervoor te zorgen dat het lokale en regionale openbaar vervoer tussen Wenen en Neder-Oostenrijk op lange termijn punctueel en betrouwbaar blijft, werd het programma “S-Bahn Vienna Upgrade” opgestart om de lijnen en hun faciliteiten tegen eind 2027 klaar te maken voor de toekomst.

De viersporige uitbreiding Meidling-Mödling werd in december ingediend voor de milieueffectbeoordelingsprocedure, die in 2024 zal worden uitgevoerd. De uitbreiding zal de voorwaarden scheppen voor een 5-minuten S-Bahn interval en extra snelle lokale vervoersverbindingen tussen Wenen Meidling en Wenen Liesing. Tussen Wenen Liesing en Mödling zal een S-Bahn-interval van 10 minuten mogelijk zijn.

Ondertussen gaat de planning door voor de milieueffectbeoordeling van de Airport Link, een hogecapaciteitslijn van de luchthaven van Wenen naar Bruck an der Leitha. Dit zal in de toekomst zorgen voor snelle en directe treinverbindingen tussen Wenen en Bruck an der Leitha, waardoor het woon-werkverkeer zal verbeteren.

Op de hoofdlijn van de Weense S-Bahn tussen Wenen Meidling en Wenen Floridsdorf wordt de modernisering die in de herfst van 2023 is gestart als onderdeel van de Weense S-Bahn-upgrade voortgezet met de eerste perronverlengingen aan de haltes Handelskai en Traisengasse. De modernisering zal de betrouwbaarheid op lange termijn van het hele systeem garanderen voor klanten uit Wenen en Neder-Oostenrijk.

Focus op regionale spoorwegen

Volgens het bedrijf zal er dit jaar een groot aantal werkzaamheden plaatsvinden op het hele ÖBB-netwerk. Dit geldt voor alle regio’s, sommige meer dan andere, afhankelijk van de omvang van het project, dat per regio verschilt.

In Salzburg, bijvoorbeeld, maakt de voortdurende modernisering en het onderhoud van het 242 kilometer lange lijnennet deel uit van het programma, en in deze regio zal 268 miljoen worden geïnvesteerd. Een van de grote projecten is de digitalisering van het treinverkeer.

732 miljoen euro in het spoorwegnetwerk van Stiermarken

Het 786 kilometer lange ÖBB spoorwegnetwerk in Stiermarken zal in 2023 732 miljoen aan investeringen ontvangen. Dit komt overeen met een stijging van 90 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande jaar.

De Koralm-spoorlijn tussen Graz en Klagenfurt nadert het eindpunt. Terwijl het Karinthische deel voor lokaal verkeer al in gebruik is genomen, zullen alle belangrijke bouwactiviteiten in Stiermarken tegen het einde van het jaar zijn afgerond en zal tegelijkertijd de laatste projectfase worden ingeluid – met een groot aantal tests, oefeningen, inspecties en trainingssessies tot de algehele ingebruikname eind 2025.

De werkzaamheden aan de Semmering-basistunnel vorderen ook op volle snelheid: aan het begin van het jaar moest er nog minder dan 600 meter tunnel worden gegraven en bijna 98 procent van de 27,3 kilometer is voltooid. Ondertussen wordt er ook intensief gewerkt aan de betonnen binnenschil in alle secties. In het stadsgebied van Graz wordt de Peter-Tunner-Gasse metro vanaf januari ook geschikt gemaakt voor het nieuwe zuidelijke deel. Vanwege de ouderdom moet hier een nieuwe draagconstructie worden gebouwd. Het gemoderniseerde station Wartberg wordt in het voorjaar opgeleverd.

Vergelijkbare onderwerpen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Frédéric de Kemmeter

Bron: RailTech.com