FR NL
Renfe train in a French Station

Renfe vervoert 300.000 passagiers naar Frankrijk in 6 maanden

Een Spaanse machinist heeft op 13 juli 2023 voor het eerst een AVE-trein voorbij Perpignan in commerciële dienst genomen. Deze maand viert de hogesnelheidslijn Spanje-Frankrijk (AVE) van Renfe zijn eerste zes maanden, met een mijlpaal van 300.000 vervoerde passagiers.

Tickets voor de twee nieuwe diensten naar Frankrijk werden beschikbaar op 21 juni. Ongeveer 70.000 passagiers kochten passen voor de nieuwe verbindingen binnen een maand na deze lancering, waarbij de dienst naar Marseille het populairst was met 40.000 verkochte tickets. De operationele uitrol gebeurde geleidelijk tijdens de zomer en bereikte 28 wekelijkse diensten in oktober 2023. Lyon, Marseille, Montpellier, Avignon, Valence, Nîmes, Aix-en-Provence, Narbonne en Perpignan zijn sinds deze zomer toegevoegd aan de lijst van AVE-bestemmingen.

In deze zes maanden sinds de start van de dienst heeft Renfe 300.000 passagiers vervoerd op zijn twee internationale routes tussen Spanje en Frankrijk, met vier AVE-diensten die 16 bestemmingen op twee routes met elkaar verbinden. Het Spaanse bedrijf heeft met succes het gebruik van zijn treinen gestabiliseerd, met een bezettingsgraad van meer dan 75% op beide routes: de verbinding Barcelona-Lyon en de route die Madrid, Barcelona en Marseille verbindt. Het opzetten van deze diensten is in lijn met Renfe’s langetermijndoelstelling om 10 procent van de jaarlijkse inkomsten uit activiteiten in het buitenland te halen.

De dienst

Renfe sluit 2023 af met vier geconsolideerde dagelijkse AVE-diensten tussen Spanje en Frankrijk, met 9.000 zitplaatsen per week. De AVE-dienst tussen Barcelona en Lyon verbindt de stations van Barcelona Sants, Girona, Figueres Vilafant, Perpignan, Narbonne, Montpellier-St-Roch, Nîmes, Valence TGV en Lyon Part Dieu. Vertrek uit Barcelona om 8:19 uur en terugkeer uit Lyon om 14:30 uur. De totale reistijd voor de volledige route is vijf uur.

De AVE-dienst op het traject Madrid-Marseille verbindt de tussenstations Guadalajara Yebes, Zaragoza Delicias, Camp de Tarragona, Barcelona Sants, Girona, Figueres Vilafant, Perpignan, Narbonne, Montpellier-St-Roch, Nîmes, Avignon-TGV, Aix-en-Provence TGV en Marseille-St Charles.

Renfe French service map
Renfe Franse dienstkaart

Onafhankelijke start

Renfe heeft zijn AVE-activiteiten onafhankelijk gelanceerd op de Franse markt en heeft de technische, operationele en administratieve procedures in eigen beheer afgerond, aldus het bedrijf in een persbericht. De lancering van de Franse tak volgt op de afsplitsing van Renfe van de SNCF. Hun samenwerking via Elipsos, die in 2013 begon en internationale hogesnelheidsverbindingen bood, eindigde op 11 december 2022 als gevolg van de eenzijdige beslissing van de SNCF om ermee te stoppen.

Dit weerspiegelt een trend in (met name Zuid-) Europa, waar staatsbedrijven overstappen van samenwerkingsovereenkomsten naar directe concurrentie. De dochteronderneming van de SNCF, Ouigo, exploiteert sinds 2021 treinen op hogesnelheidslijnen in Spanje, wat Renfe ertoe aanzette om hetzelfde te doen in Frankrijk. De aanwezigheid van concurrerende exploitanten op de Spaanse lijnen heeft geleid tot lagere prijzen en een aanzienlijke toename van het aantal passagiers.

Volgende halte Parijs?

De voorzitter van Renfe, Raül Blanco, benadrukte dat het bedrijf Parijs wil bereiken en zijn aanwezigheid op de Franse markt het komende jaar aanzienlijk wil uitbreiden. Renfe heeft officieel de dienstregeling geverifieerd met SNCF Réseau om haar diensten naar Parijs uit te breiden, met als doel haar activiteiten in Frankrijk te verviervoudigen tegen het jaar 2024.

Het operationele plan van Renfe schetst een strategisch groeitraject, waarbij het bedrijf zijn dagelijkse AVE-treinactiviteiten in Frankrijk wil uitbreiden van de huidige vier naar 16 treinen per dag. De focus ligt op de belangrijkste Franse mobiliteitscorridors, die Parijs verbinden met Lyon en Marseille, terwijl ook de internationale routes tussen Spanje en Frankrijk worden uitgebreid. Het Gare de Lyon wordt het primaire station voor de Renfe AVE-treinen in Parijs, met extra haltes in Lyon Perrache, Montpellier Sud de France en Nîmes Port-du-Gard, en verbindt in totaal 17 bestemmingen aan beide zijden van de grens.

De introductie van AVE S-106 treinen met hoge capaciteit, elk met meer dan 500 zitplaatsen, zal de operationele capaciteit van Renfe aanzienlijk vergroten. Met een jaarlijks aanbod van 2,7 miljoen zitplaatsen wil het bedrijf voldoen aan de vraag naar meer dan 2,1 miljoen AVE treinkaartjes. De bevestigde treinschema’s voor 2024, die op 1 september ingaan, sluiten aan op het lopende certificeringsproces van het AVE S-106 rollend materieel dat wordt uitgevoerd door Talgo in Frankrijk, met steun van Renfe.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com