De spoorlijn van East Kilbride in Schotland staat aan de vooravond van een groot verbeteringsprogramma

De werkzaamheden voor de elektrificatie en upgrade van de East Kilbride route, ter waarde van £140m (€164m), zijn begonnen. Tijdens de kerstdagen waren de technische teams druk bezig met het slopen van bruggen op de route. Twee bruggen in de buurt van Hairmyres worden opnieuw gebouwd om ruimte te maken voor de bovenleiding. Een derde brug wordt helemaal verwijderd om een langer dubbelsporig traject te kunnen aanleggen.

De uitgebreide voorstadspoorlijn van Glasgow, het grootste regionale netwerk in het Verenigd Koninkrijk, is sinds de jaren 1960 geleidelijk geëlektrificeerd. De speciale lijn naar East Kilbride is een belangrijke uitzondering. Niet voor lang meer. Met de toegezegde financiering van de Schotse regering zal het East Kilbride Enhancement Project worden uitgevoerd en het project is al in gang gezet.

Bevolking vraagt om meer dan een landelijk filiaal

East Kilbride was een plattelandsdorp. Het is zelfs de locatie van het nationale museum van het plattelandsleven. Toen het bijna zeventig jaar geleden werd aangewezen als “nieuwe stad”, is het exponentieel gegroeid tot een uitgestrekte gemeenschap van meer dan 75.000 inwoners. Die bevolking vraagt om meer dan de ooit landelijke aftakking kan leveren.

.

De naburige gemeenschappen Neilston en Barrhead (nog maar een paar maanden geleden) profiteren al van het voortschrijdende elektrificatieprogramma van Schotland. East Kilbride, dat groter is dan die twee gemeenschappen samen, had volgens veel lokale belanghebbenden al lang vonken over het spoor moeten zien vliegen.

Alles in de steigers in East Kilbride

“Ik ben erg blij dat ik volledige financiering heb goedgekeurd voor de voltooiing van het East Kilbride Enhancement Project“, zei Fiona Hyslop, de Schotse minister van Verkeer. Mevrouw Hyslop is ook de gekozen vertegenwoordiger voor Linlithgow, dat veel voordeel heeft gehad van de elektrificatie van de route Glasgow – Falkirk – Edinburgh.

Fiona Hyslop en East Kilbride kaart (©Transport Scotland en OpenMap bronvermelding)

“Dit [project] zal elektrificatie van de route opleveren”, zei mevrouw Hyslop. “Er komt ook een nieuw intermodaal vervoersknooppunt in Hairmyres; een nieuw toegankelijk station in East Kilbride; toegankelijkheidswerken in andere stations en een 1,4 km lange verlenging van het dubbelspoor in Hairmyres om de operationele prestaties en de flexibiliteit van de dienst op de route te verbeteren, en de introductie van groenere, snellere en comfortabelere elektrische treinen op de route vanaf december 2025.

East Kilbride is verreweg de grootste gemeente op het Schotse netwerk die nog moet profiteren van elektrificatie, maar alles is op de goede weg. De hoogvliegende voetbalclub van de stad ligt op koers om volgend seizoen een volwaardige competitie te bereiken. De spoorwegen maken zich ook op voor een even prestigieuze promotie.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton