FR NL

De sleutelrol van Network Rail bij de hogesnelheidstrein in Californië

De ontwikkeling van hogesnelheidstreinen in eigen land mag dan haperen, voor de overzeese tak van het Britse infrastructuuragentschap is het een ander verhaal. Network Rail Consulting Inc. heeft een contract gekregen van $73,2 miljoen (£57,5 miljoen, €66,7 miljoen) voor het leveren van systeemengineeringdiensten aan het hogesnelheidstreinprogramma van Californië. Met de bouw in volle gang zal Network Rail Consulting Inc. de Rail and Operations Delivery Branch van de California High-Speed Rail Authority rechtstreeks ondersteunen in een partnerrol tot mei 2029.

Het vijfjarige Amerikaanse contract voor Network Rail vertegenwoordigt slechts een fractie van een procentpunt van het totale budget van het Britse infrastructuuragentschap. Het is echter een emblematisch succes in de internationale arena. De overzeese tak van NR ondersteunt de ontwikkeling van de eerste speciale hogesnelheidslijn in de VS, waarbij 320 km/u treinen het bekken van Los Angeles met San Francisco zullen verbinden, met latere vertakkingen naar Sacramento en San Diego.

Brede integratie inclusief vertegenwoordiging bij de regelgevende instanties

Network Rail Consulting Incorporated is niet nieuw voor het project. “We zijn verheugd dat we onze steun aan de California High-Speed Rail Authority kunnen voortzetten”, zegt Nigel Ash, Chief Executive en Network Rail Consulting Global Managing Director. “We zijn sinds 2015 betrokken bij de ontwikkeling van het California High-Speed Rail [CHSR] programma en deze belangrijke investering is klaar om een van de meest transformatieve infrastructuurprogramma’s in de geschiedenis van de VS te worden.”

De diensten die Network Rail Consulting zal ondersteunen, omvatten asset management, ondersteuning en toezicht op spoorwegtechniek, toezicht op ontwerp- en bouwactiviteiten en onderhoud, netwerkintegratie en naleving van programma’s, opstarten en inbedrijfstelling. Een belangrijk onderdeel van de relatie is het directe contact met de bevoegde instantie, de Federal Railroad Administration (FRA), voor certificering, toepasbaarheidsregels, systeemveiligheid en beveiliging.

De internationale tak wordt in het VK minder goed begrepen

Network Rail Consulting werd in 2012 opgericht om de capaciteiten van Network Rail op de internationale markt te benchmarken en de capaciteiten van het personeel te vergroten door internationale ervaring die vervolgens kan worden ingezet bij de Britse activiteiten. De internationale tak van Network Rail wordt in eigen land minder goed begrepen. De binnenlandse activiteiten van Network Rail worden rechtstreeks gefinancierd door de overheid, maar dat is niet het geval voor de internationale consultancy. De overzeese activiteiten worden volledig gefinancierd uit verdiende vergoedingen.

De wijngaarden zijn het weggevertje. Niet Solihul, maar Sonoma Valley of iets dergelijks. Afbeelding: © California High-Speed Rail Authority

Als onderdeel van de samenwerking met CHSR zal Network Rail blijven samenwerken met regionale partners in Californië. Het is de bedoeling om een moderniseringsplan voor de hele staat te implementeren dat miljarden dollars zal investeren in lokale en regionale spoorlijnen om te voldoen aan de eenentwintigste-eeuwse transportbehoeften van de staat.

De geest van Eisenhower kan discussiëren over het belang van CHSR in vergelijking met zijn snelwegsysteem. Het valt niet te ontkennen dat zijn presidentiële wetsvoorstel uit 1956 de ondergang van een zinvol nationaal netwerk voor personenvervoer per spoor heeft bespoedigd. Voorstanders van hogesnelheidstreinen in Californië geloven echter dat het project het begin kan zijn van een renaissance. Laten we niet vergeten dat het vijftig jaar duurde voordat het snelwegennet substantieel klaar was. CHSR heeft er misschien even over gedaan om van de tekentafel te komen, maar over vijftig jaar zou de infrastructuurkaart van de VS er heel anders uit kunnen zien.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton