FR NL
General view of the concourse at Liverpool Street station in London, busy with passengers

Elizabeth Line populariteit zorgt voor een snelle verschuiving in de drukste stations van Groot-Brittannië

Er komen ongekend veel passagiers naar de Elizabeth Line. Die populariteit klinkt de financiers van het miljardenproject als muziek in de oren. De nieuwe spoorlijn, die Londen van oost naar west doorkruist, heeft ook de hitlijsten opgeschud. Nu liggen de drukste stations in Groot-Brittannië bijna allemaal op de route en een nieuwe bloem in East End is in volle bloei en neemt de meest gebruikte accolade in ontvangst.

De Elizabeth Line verbindt Custom House en Chadwell Heath met Twyford en Taplow, maar ook met minder bekende plaatsen als Stratford International en Heathrow Airport. De route heeft zoveel verkeer gegenereerd dat het nu een aanzienlijk deel uitmaakt van het totale Britse treinverkeer. De lijn, die vernoemd is naar wijlen de koningin, heeft ook het aantal passagiers op de stations flink opgeschud, met een winterharde vaste plant die eindelijk zijn kroon afstaat.

Waterloo’s zonsondergang terwijl Liverpool Street in het oosten opkomt

Waterloo Station in Londen heeft langer aan de top van de hitlijsten gestaan dan Taylor Swift. Net als de popprinses heeft Waterloo’s indrukwekkende catalogus van forenzenlijnen in de binnenstad, voorstedelijke diensten en regionale expreslijnen bijgedragen aan een ononderbroken periode aan de top van de hitlijsten. Maar nu is Waterloo’s zonsondergang overschaduwd. Alles is veranderd aan de top van het jaarlijkse overzicht van de meest gebruikte stations. De stations van de Elizabeth Line domineren bijna volledig.

Elizabeth Line klasse 345 arriveert op London Liverpool Street, nu het drukste station in het Verenigd Koninkrijk (TfL afbeelding)

“London Liverpool Street heeft London Waterloo vervangen als het meest gebruikte treinstation in Groot-Brittannië”, aldus het Office of Rail and Road (ORR), dat veel meetgegevens over het Britse spoornetwerk controleert en registreert. Hun regelmatige onderzoek laat geen twijfel bestaan over de redenen achter deze ongekende verschuiving. “De opening van de Elizabeth Line was een belangrijke factor in de bijna 80,4 miljoen in- en uitstappen in Liverpool Street tussen 1 april 2022 en 31 maart 2023.”

Stations gekatapulteerd in de top tien

De grote eindstations van Londen hebben bijna altijd de ‘drukste stations’ hitlijsten gedomineerd. Waterloo stond altijd met kop en schouders bovenaan. Maar nu niet meer. Na slechts één volledig jaar heeft Liverpool Street Waterloo vervangen als het meest gebruikte treinstation in Groot-Brittannië. Een verbazingwekkende extra vijftig miljoen passagiers hebben de favoriet in de City naar de top gekatapulteerd.

Top Tien stations UK en top tien buiten Londen (ORR)

Niet dat Liverpool Street van tevoren een stil achterland was. Het was nog steeds iets drukker dan het drukste station buiten Londen. Het landelijke knooppunt Birmingham New Street is verdrongen, ondanks het feit dat het nog steeds meer dan dertig miljoen passagiers per jaar verwerkt. Maar nu, met de komst van de Elizabeth Line, domineren de Londense stations de top tien volledig.

Een op de zes van alle treinreizigers maakt nu gebruik van de Elizabeth Line

Een recent onderzoek van Transport for London naar het gebruik van de Elizabeth Line onthulde nog meer feiten over de verbazingwekkende populariteit van de dienst. Uit de cijfers van TfL blijkt dat ongeveer dertig procent van de Elizabeth Line-reizen een ‘nieuwe’ vraag was. Met andere woorden, de dienst genereerde reizen die niet zouden zijn gemaakt zonder het bestaan van de Elizabeth Line, of waren modal shift van niet-publiek vervoer. Dat is echter niet de meest adembenemende statistiek. Het door de regering benoemde Office of Rail and Road heeft ontdekt dat de nieuwe spoorlijn van Londen nu de drukste afzonderlijke dienst in het Verenigd Koninkrijk is. Het spoor vervoert nu een op de zes van alle passagiersreizen per spoor in Groot-Brittannië.

Torenhoog boven de rest. Ooit het drukste treinstation ter wereld. Ooit was dat in 1911. Blackpool Central station, op de foto in 1959. Nu is het niet meer dan een lege plek in de Engelse badplaats. (Ben Brooksbank en Geograph UK)

Het uitgebreide regionale netwerk van Londen heeft altijd onevenredig veel verkeer gegenereerd, maar er is nog nooit zo’n geconcentreerde dominantie geweest. Toch zou het een lange zoektocht in de tijd vergen om te ontdekken wanneer een Londens station niet bovenaan de hitlijsten stond. Ga terug naar 1911, een tijd voordat zelfs Taylor Swift een nummer één had. In het late Edwardiaanse Groot-Brittannië was Blackpool Central niet alleen het drukste station van Groot-Brittannië, het domineerde de wereld. Nu is de ooit uitgestrekte terminal van de populaire badplaats al lang verdwenen. Het terrein is grotendeels een parkeerplaats of, zoals sommigen treurig opmerken, slechts een lelijk litteken en een lege plek waar vroeger een stationsnaam stond.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com