FR NL

Publieke raadpleging over ontwikkeling tram Edinburgh

Het tramsysteem van Edinburgh begint aan de lange reis naar een derde ontwikkelingsfase. De controversiële dienst, die te laat en met overschrijding van het budget is opgeleverd, heeft onlangs zijn enkele lijn verlengd naar het noorden van de stad. Nu vraagt de lokale overheid van de Schotse hoofdstad de publieke opinie over de aanleg van een tweede lijn. Als deze wordt goedgekeurd, zou de tram worden uitgebreid met een noord-zuidlijn, die de waterkant zou verbinden met ontwikkelingen in het zuiden, rond het belangrijkste ziekenhuis van de stad.

Het publiek wordt gevraagd naar zijn mening over een aanbevolen route voor een Granton naar BioQuarter tram in Edinburgh. De openbare raadpleging zal bijdragen aan de strategische business case voor een tweede tramlijn in de stad, met mogelijkheden om deze buiten de stadsgrenzen uit te breiden naar naburige gemeenschappen.

Trams een hit ondanks controverse

Edinburgh heeft een moeizame relatie met de tram gehad. Het openbaar vervoer met vaste verbindingen werd opnieuw geïntroduceerd in de straten van de Schotse hoofdstad. Het budget werd ruim overschreden en na jaren van vertragingen en verstoringen werd in 2014 slechts de helft van één lijn geopend, van een gepland systeem met drie lijnen. Desondanks is de tram een hit bij de inwoners en onlangs werd een verlenging voltooid, waardoor de lijn van het stadscentrum naar de noordelijke buitenwijk Newhaven reed.

A tram passes Edinburgh Castle
Een tram passeert Edinburgh Castle

Nu wil de City of Edinburgh Council, de lokale overheid, het systeem verder uitbreiden door de plannen voor een tweede lijn nieuw leven in te blazen. Dit keer om een andere noordelijke buitenwijk, Granton, via het stadscentrum te verbinden met de zich ontwikkelende zuidelijke medische campus, BioQuarter genaamd. Het plan zou de tram ook buiten de stadsgrenzen laten rijden, als het deze week volledig wordt goedgekeurd door de raadsleden. Gezien de grote publieke woede over de jarenlange verstoring tijdens de vertraagde en laattijdige eerste bouwfase, moeten de inwoners van Edinburgh zich kunnen uitspreken over het project.

Nieuwe route over historische North Bridge

Op donderdag (1 februari) bespreekt de Commissie Vervoer en Milieu van de stad de aanbevolen noord-zuid tramlijn, die het bestaande netwerk tussen de luchthaven en Newhaven zou uitbreiden. Deze zou over momenteel niet meer gebruikte heavyrailsporen door het noorden van de stad lopen en vervolgens bestaande en nieuwe tramsporen door het zuiden van de stad gebruiken om het BioQuarter te bereiken. Er wordt verder nagedacht over mogelijke toekomstige routes naar naburige gemeenten.

Als de verwachte goedkeuring wordt gegeven, zou een twaalf weken durende raadpleging in het voorjaar van 2024 de aanbevolen route en details van alternatieve opties laten zien. De gemeenteraad heeft echter al toegegeven dat deze zijn onderzocht en buiten de voorstellen zijn gehouden. De gekozen route zou trams over de historisch belangrijke North Bridge leiden, die al enkele jaren gerestaureerd wordt en in een nationale tv-documentaire te zien was. Het is waarschijnlijk dat de aanleg van tramsporen over de structuur in het centrum van de stad nog meer opstoppingen zal veroorzaken – een ernstig punt van kritiek op de twee fasen van de tramwerkzaamheden die al zijn uitgevoerd. Desondanks hebben de Edinburgh Trams prijzen gewonnen en waren ze populair toen ze eenmaal reden. Vorig jaar vervoerde de enkele lijn meer dan negen miljoen passagiers langs de 23 haltes.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com