FR NL

HS2 onthult shortlist voor openbaar vervoersysteem bij knooppunt Solihull

Interchange, vliegveld, West Coast Main Line-station en het National Exhibition Centre. Het heeft niet veel zin om een hogesnelheidstrein voor de deur te hebben als je moet lopen tussen het vliegtuig en de trein (of de tentoonstelling). Dus HS2 Ltd, het bedrijf dat is opgericht om het Britse hogesnelheidsspoorwegproject te bouwen, heeft de shortlist met inschrijvers voor de Automated People Mover (APM) onthuld op het Interchange station in Solihull, aan de zuidelijke rand van Birmingham.

Doppelmayr Cable Car UK Limited en POMA S.A.S zijn misschien niet de meest bekende namen in de spoorwegtransport canon. Zij zijn echter de bedrijven die op de shortlist staan om jou en alle anderen te verplaatsen tussen het Solihull Interchange en de contracten omvatten samenwerking met HS2 Ltd voor het leveren en onderhouden van het kabelsysteem voor de APM gedurende 25 jaar.

Een toegankelijke en milieuvriendelijke rit

Volgens HS2 is het APM-netwerk een cruciaal onderdeel van het HS2-project en verbindt het vier haltes: Interchange station, het National Exhibition Centre (NEC), Birmingham International passagiers- en express logistiek station (aan de West Coast Main Line) en Birmingham Airport. “Dit systeem is bedoeld om internationale en nationale bezoekers, forensen en de bredere vrijetijdsmarkt op betrouwbare wijze te bedienen”, aldus de verklaring van HS2.

HS2 Solihull Interchange Station CGI. De people mover vertrekt linksonder

Het autonome systeem is ontworpen om minstens 2100 mensen per uur in elke richting te kunnen vervoeren. In de toekomst is er capaciteit ingebouwd voor 3.900 mensen. “De APM belooft een toegankelijke en milieuvriendelijke rit, waarbij een reis van begin tot eind in slechts zes minuten wordt voltooid”, aldus HS2.

Klaar om een katalysator te zijn voor substantiële groei

Om de impact op het bestaande wegen- en spoorwegennet te minimaliseren, wordt de people mover gebouwd op een viaduct over de snelweg M42 en de West Coast Main Line-spoorlijn. “De inschrijvers op de shortlist brengen ons een stap dichter bij de levering van deze vitale connectiviteitsimpuls voor het HS2-netwerk”, zegt Andrew Cubitt, HS2’s Procurement and Supply Chain Director. “Deze schone, groene transportoplossing zal van onschatbare waarde blijken voor de miljoenen mensen die er gebruik van zullen maken voor hun verdere zaken- en vakantiereizen.”

Ondanks alle kritiek en annuleringen van HS2 zal de aanwezigheid van HS2 in Solihull een katalysator zijn voor substantiële groei. Het Interchange station is het hart van de 3,2 miljard pond (3,75 miljard euro) kostende commerciële en residentiële bestemming Arden Cross. Deze ontwikkeling zal naar verwachting tot 27.000 banen ondersteunen, 3.000 woningen opleveren en 557.500 vierkante meter commerciële ruimte bieden. Het geeft de ontwikkelingsspurt in de West Midlands aan, waarvan een groot deel wordt toegeschreven aan het HS2-project.

Samenwerking en toewijding van partners

Deze bedrijven op de shortlist zijn potentiële exploitanten. HS2 zegt dat de aanbesteding voor het ontwerp- en bouwcontract later dit jaar van start gaat. De aanbesteding voor dit werk, dat begint met de prekwalificatie van potentiële inschrijvers, zal in het tweede kwartaal van 2025 worden vrijgegeven. “Het bereiken van deze belangrijke stap in het projectplan is een bewijs van de samenwerking en toewijding van al onze partners”, zegt Sean Butler, HS2’s Senior Project Manager voor de Automated People Mover.

Als het station Solihull Interchange klaar is, heeft het twee 415 meter lange eilandperrons met vier perronvlakken en twee centrale hogesnelheidslijnen voor non-stop diensten. Op dit moment is Solihull het enige tussenstation op de lijn, dus die centrale sporen zullen waarschijnlijk niet veel verkeer te zien krijgen. Maar er kan nog veel veranderen tussen nu en de uiteindelijke opening.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com