FR NL

Bouw HS2 Birmingham Curzon Street begint

HS2 Limited, het bedrijf dat is opgericht om het Britse hogesnelheidslijnproject te realiseren, is begonnen met de bouw van het historische Birmingham Curzon Street Station. Wat er ook gezegd is over het project, de spades zijn in de grond gestoken voor het nieuwe spoorknooppunt aan het noordelijke eindpunt van de lijn. HS2 beweert dat het een vitale rol zal spelen in de economische toekomst van de West Midlands op de lange termijn.

Birmingham Curzon Street Station wordt aangeprezen als het eerste gloednieuwe intercitystation dat sinds de negentiende eeuw in Groot-Brittannië is gebouwd. Over die bewering valt te twisten. Het valt echter niet te ontkennen dat het project een belangrijke mijlpaal is. Het markeert het begin van een vijfjarig bouwprogramma in het centrum van Birmingham.

Verregaande sociale en economische kansen creëren

De enorme HS2-bouwput lijkt de hele wijk Digbeth met de grond gelijk te hebben gemaakt. Iedereen die op weg is naar het nabijgelegen New Street wordt vergeven als hij denkt dat de ontwikkeling van het station al in gang is gezet. Zeker, de aannemer van HS2, Mace Dragados Joint Venture (MDJV), heeft hard gewerkt aan de toegangswegen en de ontruiming van het stationsterrein. Nu begint de bouwfase.

]

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor HS2 in de West Midlands”, zegt Sir Jon Thompson, Executive Chair van HS2 Ltd. “De connectiviteit die wordt gecreëerd door Birmingham Curzon Street Station en de openbare ruimte zal verstrekkende sociale en economische kansen creëren in heel Birmingham. Terwijl de werkzaamheden de komende maanden in volle gang zijn, zullen er vele mogelijkheden worden geboden, voortbouwend op de economische voordelen die nu al in de regio merkbaar zijn als gevolg van HS2.”

Betwiste claim op het baanbrekende record van Curzon Street

De werkzaamheden aan de voorgevel van het station beginnen in de zomer van 2025, terwijl de staalconstructie van de stationshal en het dak in de herfst van 2025 beginnen. De interne inrichting van het station begint eind 2025 en eindigt eind 2028. De operationele tests en ingebruikname zullen lopen van zomer 2026 tot herfst 2028. Hogesnelheidstreinen naar London Old Oak Common, en mogelijk uiteindelijk naar Euston Station, zullen naar verwachting ergens tussen 2029 en 2033 gaan rijden.

Zonneschijn op Leith Central. De laatste intercityterminus van Groot-Brittannië werd in 1903 geopend. Zoals elke Leither gemakkelijk zal opmerken, was hun stad een aparte burgerlijke entiteit tot de samenvoeging met Edinburgh zeventien jaar later – waardoor de tien minuten durende reis naar station Waverley technisch gezien “intercity” was.
.

Volgens HS2 wordt het station Birmingham Curzon Street het eerste gloednieuwe intercitystation dat sinds de negentiende eeuw in Groot-Brittannië wordt gebouwd. Inwoners van de trots onafhankelijke havenstad Leith in Schotland beweren misschien iets anders. Hun stad werd bediend door Central Station, gebouwd op dezelfde schaal als Curzon Street. Het werd geopend in 1903 en was dus een twintigste-eeuwse aangelegenheid. Net als zijn tegenhanger HS2 is het gekoppeld aan een enkele ‘intercity’ bestemming. In dit geval Edinburgh, zij het een iets kortere reis van slechts vijf kilometer. Leith Central ging slechts 49 jaar mee en sloot in 1952. De regeringsvoorstanders van HS2 verwachten een wat langere erfenis voor Curzon Street.

Verder lezen:

Het conferentieprogramma van de 15e editie van RailTech Europe, die plaatsvindt in Utrecht op 6 en 7 maart 2024, biedt een scala aan discussies over innovaties, diensten en producten die een enorme impact hebben op de toekomstige spoorweginfrastructuur. U kunt hier meer te weten komen over het conferentieprogramma en u hier registreren.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton