Zwitserse spoorwegen handhaven 92,5 procent punctualiteit in 2023

Clock in a Swiss train station

De passagierstreinen van de Schweizerische Bundesbahnen (SBB/CFF/FFS) bleven in 2023 even stipt als in 2022, met 92,5 procent van de treinen die op tijd aankwamen. De treinen in het Zwitsers-Duitse taalgebied hadden de hoogste punctualiteit.

Deze sterke prestatie van het voorgaande jaar hield stand ondanks een aanzienlijke toename van het aantal reizigers en lopende bouwprojecten. SBB uitte echter haar ontevredenheid over de stiptheidscijfers in de Franstalige regio van Zwitserland en Ticino en benadrukte de noodzaak voor verbeteringen.

In het passagiersvervoer van SBB/CFF/FFS wordt een trein die met minder dan drie minuten vertraging op zijn bestemming aankomt als punctueel beschouwd. Ter vergelijking: in Duitsland worden treinen als punctueel beschouwd als ze binnen zes minuten van de geplande tijd aankomen, terwijl de drempel in Frankrijk vijf minuten is. In nauwe samenwerking met operationele eenheden ontwikkelen specialisten bij SBB voortdurend maatregelen om de punctualiteit te handhaven of te verbeteren.

2023 Zwitserse punctualiteit

Vorig jaar reed 92,5 procent van de passagierstreinen van SBB/CFF/FFS op tijd, wat overeenkomt met de punctualiteit in 2022. In 2021 bedroeg de punctualiteit 91,9 procent. Alleen in 2020, tijdens het pandemiejaar, waren de treinen nog stipter, met 0,2 procentpunt. De uitdagingen in 2023 waren echter groter dan in voorgaande jaren, met in totaal 20.000 onderhoudsprojecten en 700 uitbreidings- en renovatieprojecten. Daarnaast zorgde het ongeluk in de Sint-Gotthard-basistunnel voor aanzienlijke operationele uitdagingen. Desondanks kon 98,7% van de klanten net als vorig jaar hun aansluitingen maken.

Internationaal kan Zwitserland bogen op zeer hoge stiptheidspercentages. Verschillende factoren dragen bij aan de sterke prestaties van Zwitserland in 2023, waaronder de toegewijde inspanningen van het personeel in alle divisies om de treinen op tijd te laten rijden. In het goederenvervoer daalde de punctualiteit van de zendingen met 1,7 procentpunt ten opzichte van het voorgaande jaar en kwam uit op 89,8 procent.

In de eerste helft van het jaar waren de treinen zeer punctueel. Een ontsporing van een goederentrein in de Sint-Gotthardbasistunnel in augustus had echter een aanzienlijke invloed op de stiptheid in de tweede helft van het jaar voor zowel het passagiers- als het goederenvervoer. In november en december liepen de treinen meer vertragingen op door verschillende incidenten, zoals kabelbeschadigingen tijdens de bouwwerkzaamheden in Renens en slechte weersomstandigheden.

Regionale punctualiteit

De Duitstalige regio van Zwitserland toonde de hoogste stiptheidspercentages met een stiptheidspercentage van 94,3% in het oosten en 92,8% in het midden.

In Franstalig Zwitserland bedroeg de stiptheid 89,2 procent, een daling van 0,2 procentpunt ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste reden voor deze daling was het gebrek aan robuustheid van de dienstregeling. In samenwerking met de Zwitserse Confederatie en de Western Switzerland Transport Conference ontwikkelde SBB/CFF/FFS een nieuwe dienstregeling voor 2025 en daarna, met meer dienstregelingsbuffers om de punctualiteit te verbeteren ondanks de lopende bouwprojecten.

De punctualiteit in Ticino verbeterde met 1,3 procentpunt tot 90,4 procent, voornamelijk dankzij de verbeterde betrouwbaarheid van regionale treinen. Grensoverschrijdende treinen blijven echter het minst punctueel in Ticino. Het bereiken van punctualiteit in Ticino blijft een uitdaging tot de voltooiing van de reparaties aan de Saint-Gotthard Basistunnel in september 2024.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com