FR NL
Danish State Railways (DSB)

DSB rapporteert hogere winst en klantengroei in 2023

In het fiscale jaar 2023 zag de Deense nationale spoorwegexploitant, Dänische Staatsbahnen (DSB), een opmerkelijke toename in winst en klantenbetrokkenheid, ondanks verschillende uitdagingen.

Volgens het laatste financiële verslag rapporteerde DSB een winst voor belastingen van 425 miljoen Deense kronen (57 miljoen euro), een stijging ten opzichte van de 229 miljoen Deense kronen (30 miljoen euro) in 2022. Daarnaast keerde DSB een dividend van 180 miljoen Deense kronen (24 miljoen euro) uit aan haar stakeholders. Het engagement van de klanten vertoonde het hele jaar door een positieve groei: DSB rapporteerde 162 miljoen Deense kronen (21 miljoen euro) aan reisinkomsten, een stijging van 9% ten opzichte van 2022. Ook de reizigersomzet steeg aanzienlijk en bereikte 406 miljoen Deense kronen (meer dan 54 miljoen euro), een stijging van 8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Toenemend aantal reizigers en punctualiteit

Meer klanten kozen vorig jaar voor de trein in Denemarken. “Als we corrigeren voor vrijgekomen verkeer en rekening houden met het feit dat er in januari 2022 Corona-beperkingen waren, zijn we er over het hele jaar in geslaagd om een onderliggende reizigersgroei van 4-5 procent te creëren”, meldt DSB. Het aantal klanten op de S-trein steeg in 2023 met 8 procent. Het aantal internationale reizen bleef echter op hetzelfde niveau als in 2022. “We verwachten de komende jaren groei in de vraag naar internationale reizen en zullen onze oplossingen op dit gebied continu upgraden, onder andere door in het najaar van 2024 nieuwe voertuigen van Talgo in gebruik te nemen”, stelt DSB in een persbericht.

DSB schrijft de groei van het aantal klanten toe aan verschillende factoren, waaronder de populariteit van hun Orange tickets, die betaalbare reismogelijkheden bieden, met name over de Grote Belt en in regionaal verkeer. Als onderdeel van haar strategie om de groei verder te stimuleren, is DSB van plan om de beschikbaarheid van Orange tickets in 2024 te verhogen. Meer dan de helft van de reizen over de Grote Belt (de zeestraat die de belangrijkste eilanden Seeland en Funen in Denemarken met elkaar verbindt) werd afgelegd met de Orange tickets. Om verdere groei te stimuleren, zal DSB in 2024 het aanbod van Orange tickets over de Grote Belt met 1 miljoen tickets verhogen.

In 2023 had DSB moeite om de stiptheidsdoelstellingen voor langeafstands- en regionale treinen te halen. Ondanks deze moeilijkheden bereiken de meeste klanten hun eindbestemming nog steeds binnen een redelijke vertraging, met meer dan 7 op de 10 die binnen drie minuten van de geplande tijd aankomen, en 9 op de 10 binnen 10 minuten. In 2023 bedroeg de punctualiteit voor langeafstands- en regionale treinen 71,7 procent, onder de contractuele doelstelling van 75,0 procent en een daling ten opzichte van de 73,3 procent van het voorgaande jaar. De punctualiteit was hoger in het eerste kwartaal, maar daalde in de daaropvolgende kwartalen, deels als gevolg van seinfouten en spoorvernieuwingswerkzaamheden door Banedanmark.

S-train passengers in Copenhagen
S-treinreizigers in Kopenhagen (Shutterstock)

Op weg naar 2024

Veranderingen werden doorgevoerd op 10 december 2023, met de introductie van de nieuwe dienstregeling, die van invloed was op zowel S-treinen als langeafstands- en regionale treinen. Voor de S-treinen omvatte dit de ingebruikname van het nieuwe S-treinstation in Favrholm, gelegen ten zuiden van Hillerød, waardoor de verbindingen voor passagiers die reizen tussen Lokaltog op Frederiksværksbanen en S-treinen op Hillerødbanen soepeler verlopen en het S-treinnetwerk wordt verbonden met het nieuwe Hospital Nordsjælland.

Station Ny Ellebjerg onderging een naamsverandering naar København Syd, wat de transformatie weerspiegelt van een kleiner lokaal station naar een belangrijk regionaal knooppunt dat Kopenhagen en het omliggende hoofdstedelijke gebied bedient. De uitbreiding werd voortgezet met de op handen zijnde opening van een nieuwe metrolijn die in 2024 eindigt op Kopenhagen Zuid. Deze ontwikkeling, in combinatie met de voltooiing van nieuwe perrons voor langeafstands- en regionale treinen begin 2025, positioneert Kopenhagen Zuid als een cruciaal overstapstation voor lokale en internationale reizigers op weg naar Kopenhagen Centraal Station.

Als reactie op het veranderende transitolandschap werden aanpassingen gedaan aan de langeafstands- en regionale treindienstregelingen, met name in het regionale verkeer van Zeeland, om de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid te verbeteren. Deze wijzigingen resulteerden echter ook in langere reistijden voor sommige reizen, met twee minder treinen per uur tussen Helsingør en Kopenhagen H, evenals tussen Kopenhagen H en Roskilde. Ondanks deze wijzigingen werden er inspanningen geleverd om een efficiënte dienstverlening te behouden, waaronder de introductie van kwartiersverkeer op de Kystbanen, met haltes op alle stations, samen met spitsuurtreinen die snellere verbindingen boden voor forenzen die van de meest noordelijke stations naar het gebied rond Kopenhagen reisden.

Een spoorlijn in modernisering

Het Deense spoorwegsysteem ondergaat een grondige revisie om de infrastructuur te moderniseren en te verbeteren. Dit omvat de geleidelijke vervanging van de verouderende dieselaangedreven treinvloot door moderne elektrische locomotieven, treinstellen en rijtuigen. Er wordt aanzienlijk geïnvesteerd, in totaal ongeveer 16 miljard DKK (2 miljard euro), in nieuwe apparatuur en gecertificeerde werkplaatsen voor Fjern en Regionaltoge. Op 31 december 2023 is al ongeveer 4 miljard DKK (536 miljoen euro) toegewezen aan deze initiatieven. De transformatie komt tot uiting in de introductie van 42 nieuwe elektrische EB-locomotieven, die de 40 jaar oude ME-diesellocomotieven vervangen.

Daarnaast zullen er in 2024 nieuwe passagierswagons van de Spaanse fabrikant Talgo in gebruik worden genomen. Vooruitblikkend staat de productie van het eerste elektrische IC5 treinstel gepland voor het voorjaar van 2024 in Alstom’s faciliteiten in Salzgitter, met levering aan Denemarken verwacht in 2025. Ondanks vertragingen als gevolg van complexe technische ontwerpen en verstoringen in de toeleveringsketen door de pandemie, zijn er nog steeds plannen om minimaal 100 IC5-treinstellen aan te schaffen, waarvan de eerste in 2027 aan klanten zullen worden geleverd.

In lijn met toekomstige ontwikkelingen zijn er plannen voor volledig automatische en bestuurderloze S-treinen, die een metro-achtige exploitatie beloven met een hogere frequentie en punctualiteit. Siemens zal leiding geven aan de upgrade van het signaleringssysteem CBTC van het huidige gedeeltelijk automatische (niveau 2) naar volledig automatisch (niveau 4). Daarnaast worden er inspanningen geleverd om oudere apparatuur op te knappen, waaronder reparaties aan de motoren van IC4-treinstellen en interne en externe renovaties aan dubbeldeksrijtuigen, IR4 en S-treinen, om een optimale dienstverlening voor de komende jaren te garanderen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com