FR NL
Aerial view of Oxford Road station in Manchester

Manchester Oxford Road vernieuwd maar Castlefield Corridor nog steeds een knelpunt

Network Rail, het Britse infrastructuuragentschap, belooft passagiers een vlottere reis op het station Manchester Oxford Road. Maar de werkzaamheden aan het nationaal erkende gebouw zullen misschien niets doen aan het al even bekende knelpunt. Het iconische station krijgt een hoognodige opknapbeurt. De wachtrijen bij de kaartjeslijn zijn misschien verdwenen, maar de treinen die in de rij staan om het station binnen te gaan blijven een probleem.

De Castlefield Corridor van Manchester is vaak zo overbelast dat het er bijna stilstaat. Het drukste station op het traject wordt echter comfortabeler gemaakt voor wachtende passagiers. Zullen ze de verbeteringen waarderen, of zou een lang gehoopte verbetering van de sporen meer welkom zijn?

Verkeer door de stad blijft een probleem

Network Rail investeert 2,7 miljoen pond (3,16 miljoen euro) om het station Manchester Oxford Road op te knappen. De nationaal erkende houten boogingang gaat nergens heen. Het is een beschermd voorbeeld van Brits erfgoed. Het interieur uit de jaren zestig is echter toe aan een update. Network Rail zegt dat hun werkprogramma de passagiers een vlottere ervaring zal geven.

Freight and passenger train passing at Castlefield in Manchester
Oxford Road, in de verte, ligt op het traject dat algemeen bekend staat als de Castlefield Corridor, een bron van veel opstoppingen in Manchester. Afbeelding: Rail Delivery Group

Het drukke station in het centrum van de stad heeft het aantal bezoekers de afgelopen jaren zien toenemen. Oxford Road is een handig alternatief voor het drukke doorgaande perron van het nabijgelegen Piccadilly Station. Het zijn echter de sporen die door het station worden bediend waar zich nog steeds wachtrijen kunnen vormen. Oxford Road ligt midden in de Castlefield Corridor, de tweesporige route met gemengd verkeer die bijna al het verkeer door Manchester vervoert.

Nachtelijke werkzaamheden zijn onwaarschijnlijk

Het oplossen van de Castlefield Corridor zou wel eens meer kunnen kosten dan het budget voor het opknappen van Oxford Road. Toch zijn de werkzaamheden welkom als onderdeel van een programma van werkzaamheden in de stad. Vanaf volgende maand wordt begonnen met de herinrichting van de voorkant van het station. Er worden nieuwe ticketbarrières geïnstalleerd, waaronder een extra barrière die toegankelijk is. Het loket wordt verplaatst naar de voorkant van het stationsgebouw.

Het iconische houten boogportiek in Manchester Oxford Road (Network Rail)

Om de overlast tot een minimum te beperken, zegt Network Rail, zullen de meeste renovatiewerkzaamheden ’s nachts worden uitgevoerd terwijl het station gesloten is. De omwonenden merken daar misschien niets van. Oxford Road is het hart van het beroemde bruisende nachtleven van Manchester. Sommige bouwwerkzaamheden zullen overdag plaatsvinden, maar het station blijft open om te reizen. Het normale treinverkeer wordt niet beïnvloed. Er zullen wel opstoppingen blijven.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com