FR NL

HS2-voorbereidingen in West Midlands overspannen snelweg in hoog tempo

Aannemers die werken voor HS2 hebben een 4.000 ton zware brug over de snelweg M42 verwijderd. Het werk moet plaats maken voor de aanleg van de nieuwe hogesnelheidslijn over de snelweg bij de bouwplaats van het Interchange Station in Solihull.

Om op te bouwen moet je eerst afbreken. Een team van 20 sloopexperts heeft precies dat gedaan. Het bedrijf Armac uit Solihull werkte namens de hoofdaannemer van HS2 in de Midlands, Balfour Beatty VINCI (BBV), en voerde de sloop van de brug uit in een 52 uur durende operatie.

Eerder dan gepland heropend

Het Britse HS2 hogesnelheidslijnproject zal Londen verbinden met het centrum van Birmingham. De lijn zal ook de West Midlands stad Solihull bedienen, net ten zuiden van Birmingham. Daar wordt een gloednieuw overstapstation gebouwd dat aansluiting geeft op de regionale luchthaven, het National Exhibition Centre en het bestaande station Birmingham International aan de West Coast Main Line.

]

Om de weg vrij te maken voor de HS2 sporen moest echter een bestaande, maar nu overbodig geworden verkeersbrug worden verwijderd. Het tracé is nodig om de HS2-sporen de snelweg te laten kruisen. De operatie werd gecoördineerd in samenwerking met UK National Highways, die het snelweggedeelte drie en een half uur eerder dan gepland kon heropenen.

Solihull naar Manchester in gevaar

Dit deel van de HS2-spoorlijn ligt tussen Interchange Station in Solihull en de Delta Junction, een driehoekig deel van de lijn waar treinen ofwel naar Birmingham’s Curzon Street Station kunnen rijden of verder naar het noorden waar treinen op de West Coast Main Line naar Manchester zullen overstappen.

HS2 Solihull Interchange Station CGI

Sinds de Britse regering de “Northern Leg” – een speciale hogesnelheidsverbinding tussen Solihull en Manchester – heeft geannuleerd, is er echter bezorgdheid ontstaan. Veel belanghebbenden hebben beweerd dat de bestaande West Coast Main Line, nu al de drukste route met gemengd verkeer in Europa, de extra diensten van de HS2-lijn niet aankan.

De werkzaamheden in West Midlands zijn minder omstreden gebleken

Het is de tweede van twee 4.000 ton zware bruggen vlakbij over de M42 die gesloopt moesten worden zodat HS2 een nieuwe dubbele doosconstructie kan bouwen die de hogesnelheidslijn in de toekomst over de snelweg zal dragen. De operatie van Armac om de eerste brug te slopen vond vorig jaar augustus plaats. Wanneer de nieuwe structuur is geïnstalleerd, hoeft de snelweg tijdens de bouw niet te worden afgesloten.

Het HS2-bedrijf heeft al een nieuwe, verbeterde wegstructuur in het gebied gebouwd om het netwerk naar het nieuwe Interchange Station te verbeteren. Over het algemeen zijn de werkzaamheden van HS2 in West Midlands minder controversieel gebleken dan elders op de meer dan 160 km lange route. Het meest controversieel was het uitstel van de werkzaamheden tussen het knooppunt in Old Oak Common in West-Londen en het uiteindelijke eindpunt in Euston. De toegang tot Solihull Interchange is tenminste geen brug te ver gebleken.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton