FR NL
NMBS launches accessible M7 cars

NMBS introduceert eerste zelftoegankelijke treinstel

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft de eerste van 130 dubbeldeksrijtuigen M7 onthuld die ontworpen zijn voor autonome toegang. Het doel hiervan is om treinreizen inclusiever te maken voor alle passagiers, inclusief passagiers met beperkte mobiliteit of rolstoelgebruikers.

De presentatie vond plaats in Alstom’s treinfabriek in Brugge, waar het baanbrekende rijtuig werd getoond. Dit rijtuig werd ontwikkeld in samenwerking met belangengroepen en betekent een sprong voorwaarts in het engagement van de NMBS op het vlak van toegankelijkheid. Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, benadrukte: “Naast veilig en comfortabel vervoer, maakt toegankelijkheid integraal deel uit van ons beleid. We streven ernaar dat AL onze passagiers, ook die met beperkte mobiliteit, autonoom kunnen reizen, van de aankoop van tickets tot het bereiken van hun bestemming.”

In overleg met belangengroepen zoals de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap, CAWaB en Unia, integreerde de NMBS aanbevelingen in de ontwikkeling van het rijtuig om inclusiviteit en doeltreffendheid te garanderen. Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit, prees de komst van de nieuwe volledig toegankelijke rijtuigen en benadrukte de Belgische inzet voor inclusiviteit in het vervoer. Ook Karine Lalieux, federaal minister van Sociale Integratie en Personen met een Handicap, prees de inspanningen van de NMBS voor inclusiviteit en wees op het belang van autonome mobiliteit voor personen met een handicap.

NMBS launches accessible M7 cars
NMBS lanceert toegankelijke M7-wagens (Foto: NMBS / NMBS)

M7 dubbeldekkers

De bestelling voor de 130 zelftoegankelijke rijtuigen werd in december 2020 geplaatst bij Alstom, met leveringen gepland vanaf de tweede helft van dit jaar tot eind 2026. Elke M7-trein zal ten minste één van deze rijtuigen bevatten. Deze rijtuigen maken deel uit van de bredere toegankelijkheidsstrategie van de NMBS, die streeft naar autonomie in het treinverkeer vanaf 2018.

De zelftoegankelijke rijtuigen zijn uitgerust met een instaphoogte van 76 centimeter die overeenkomt met de nieuwe perronnormen, en zijn voorzien van een glijstap die de afstand tussen het perron en de trein overbrugt, zodat passagiers met beperkte mobiliteit zelfstandig en veilig kunnen in- en uitstappen. Intern zorgen de aanpassingen voor veiligheid en comfort voor de passagiers, zoals bredere deuropeningen, extra handgrepen, lagere knoppen om de deur te openen, aangepaste toiletten en een intercomsysteem waarmee rolstoelgebruikers om assistentie kunnen vragen.

M7 bathroom
M7 badkamer (Foto: NMBS / NMBS)

Bovendien zijn de M7-treinen uitgerust met de Europese veiligheidssystemen ETCS, die zorgen voor een continue snelheidsberekening en automatisch remmen wanneer dat nodig is. Elke M7-trein zal ook uitgerust zijn met een multifunctioneel rijtuig dat plaats biedt aan fietsen en kinderwagens, om tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van de passagiers.

Tot slot reiken de inspanningen verder dan de treinen naar de stations, met uitgebreide investeringen gepland voor renovaties van stations en verbeteringen aan de toegankelijkheid tot 2032. Op dit moment zijn 103 stations volledig toegankelijk. In 2032 moeten dat er 176 zijn, waarbij de nadruk ligt op stations waar ongeveer 70% van de passagiers instapt.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com