FR NL

Ontwikkeling onderhoudsdepot HS2 krijgt goedkeuring ontwerp

Het Britse HS2 hogesnelheidsspoorwegproject heeft een welkome impuls gekregen. Er is goedkeuring verleend voor het ontwerp van een systeemomvattend onderhoudsdepot voor de infrastructuur in Calvert in Buckinghamshire. De locatie komt op het kruispunt tussen het HS2 project (dat noord-zuid loopt) en het East-West Rail project dat Cambridge en Oxford zal verbinden. Er wordt verwacht dat het depot werk zal bieden aan 300 professionals.

Buckinghamshire Council, de lokale overheid, heeft groen licht gegeven voor het HS2 Infrastructuur Onderhoudsdepot (IMD) in Calvert. De locatie zal de noodzakelijke functies voor het beheer van het spoor en de lijnen ondersteunen. De treinen zelf worden elders onderhouden. De bouw zal worden ondersteund door goederenvervoer per spoor langs het Oost-Westspoorlijntracé.

Honderden banen bij het knooppunt

De goedkeuring betekent een belangrijke stap voorwaarts voor HS2. Er is de laatste tijd veel negatieve publiciteit rond het project geweest, maar bijna niets daarvan is te wijten aan het bedrijf dat de bouw van de spoorlijn van Londen naar Birmingham leidt. Het lijdt geen twijfel dat Buckinghamshire – het graafschap waar het onderhoudsdepot zal worden gebouwd – niet de beste vriend van het project is geweest. HS2 zal nog steeds een transformatief spoorwegproject zijn, specifiek gericht op het verkorten van de reistijden tussen de twee grootste steden van Groot-Brittannië, zij het via een veel vertraagde lijn door ‘Bucks’.

Een impressie van het HS2 Infrastructuur Onderhoudsdepot in Calvert
.

Tegenstanders in Buckinghamshire hebben echter altijd betoogd dat de lijn hun gemeenschappen niet zal bedienen. Tegelijkertijd zal de lijn het platteland doorsnijden – vandaar de tunnelbouw die de kosten van de lijn aanzienlijk heeft verhoogd. Toch kan het onderhoudshub indirect helpen om deze zorgen weg te nemen. De hub zal naar verwachting ongeveer 300 banen creëren in Calvert, wat het belang voor de lokale economie onderstreept.

Meer dan een onderhoudsdepot voor het spoor

Het ontwerp moet passen in het omringende landschap en inspiratie putten uit het plaatselijke architecturale erfgoed. Het depot zal ook verschillende andere doelen dienen ter ondersteuning van HS2. Het zal onderdak bieden aan werkplaatsen, kantoren, opslagfaciliteiten en trainingscentra en een basis vormen voor de British Transport Police. Ze zullen er misschien zelfs af en toe wat onderhoud aan het spoor plegen.

Goed nieuws voor HS2 is welkom na de winter die het heeft doorstaan. De Britse regering heeft een knieval gemaakt voor het project door alles ten noorden van Birmingham te schrappen – met name de noordelijke tak naar Manchester. Daardoor blijft HS2 over als een pendeldienst tussen Londen en Birmingham. Het heeft ook kritiek opgeleverd dat de resterende formatie niet in staat zal zijn om de oorspronkelijk beloofde capaciteitsverbeteringen te leveren, met name bij het herbeleven van de drukke West Coast Main Line.

De bullet train in Buckinghamshire?

Het ontwerp van het depot geeft prioriteit aan duurzaamheid. HS2 streeft naar een minimale BREEAM ‘Excellent’ beoordeling, de standaard meting van de bouwindustrie voor milieuzorg. Het depot zal 24 uur per dag in bedrijf zijn. Onderhoud aan het spoor blijft beperkt tot nachtelijke werkzaamheden. Daarom zal de faciliteit gebruikmaken van geluidsreducerende landschapsmaatregelen en verlichtingsoplossingen om mogelijke overlast voor de lokale gemeenschap te beperken.

Mogelijke lokale diensten? Geannoteerde afbeelding van de belangrijkste structuren op het raakvlak tussen EWR en HS2 bij Calvert, Buckinghamshire. (afbeelding van HS2 mediacentrum)

Er kan ook nog een concessie worden gedaan aan de luidruchtige lokale gemeenschap. Plannen die aan het publiek zijn vrijgegeven tonen een links alignement om East West Rail aan te sluiten op HS2. Dat zou de mogelijke toekomstige levering van lokale diensten vergemakkelijken. Dit is een afwijking van de oorspronkelijke intentie om HS2 te reserveren voor hogesnelheidsexpress.

Vracht op EWR met dank aan HS2

De strategische locatie van het depot zal naadloze verbindingen met de Oost-West Rail (EWR) mogelijk maken, waardoor de levering van zwaar materieel en materialen per spoor wordt vergemakkelijkt. Dat kan met recht worden gezien als een gebruik van de EWR voor goederendiensten. Dat is iets waar voorstanders van de Cambridge – Oxford verbinding al lang voor pleiten om in dat project op te nemen.

]

Zoals te zien is in de video hierboven, hebben HS2 en EWR al samengewerkt bij Calvert, waarbij het hogesnelheidsproject een spoorbrug bouwt om de sporen van de East-West Rail over de hogesnelheidsroute te leggen (video van HS2 hieronder). De mogelijkheid van een doorgaande dienstverbinding zal in de toekomst waarschijnlijk interesse wekken. Om verstoringen te minimaliseren en de bouw in het hier en nu te versnellen, hebben aannemers van HS2 al infrastructurele werken uitgevoerd, waaronder de bouw van bruggen, een onderdoorgang en aangrenzende grondwerken voor EWR. Die samenwerking zou zich in de toekomst wel eens kunnen uitstrekken tot HS2 als gastheer voor hogesnelheidsdiensten in Buckinghamshire.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton