FR NL

Het Britse HS2-project lanceert een derde tunnelboormachine onder Londen

Het tunnelprogramma in Londen van het Britse hogesnelheidsspoorwegproject HS2 heeft een opmerkelijke mijlpaal bereikt. Het project voor de aanleg van een nieuwe spoorlijn tussen Londen en Birmingham heeft een derde tunnelboormachine (TBM) onder de hoofdstad in gebruik genomen. De TBM met de naam Emily en een gewicht van ongeveer 1700 ton is begonnen aan zijn graafreis en graaft nu 5440 meter onder de noordwestelijke buitenwijken van de stad.

Hij staat, of beter gezegd ligt, langer dan een Saturnus Vijf-maanraket. Maar ook al is de lancering misschien niet zo vurig, het aanzwengelen van de snijkoppen van TBM Emily is meer dan slechts een kleine stap voor het High Speed Two project. Het boren van tunnels onder Londen is een van de meest complexe operaties van het hele project. Het is misschien niet interstellair, maar er zijn meer dan een paar ingenieurs die zouden beweren dat HS2 onder Londen makkelijker zou zijn als het dat wel was.

Opmerkelijke figuur in de geschiedenis van Ealing

Het ingewikkelde bouwproces van TBM Emily vond plaats op de HS2 Victoria Road bouwplaats in de west-Londense deelgemeente Ealing. De 120 meter lange machine is vernoemd naar Emily Sophia Taylor, een opmerkelijk figuur in de geschiedenis van Ealing, die een baanbrekend kraamkliniek oprichtte in de deelgemeente, voordat ze zelf aan de slag ging en Ealing’s eerste vrouwelijke burgemeester (burgerleider) werd.

HS2 luchtfoto van TBM’s Emily en Anne klaar om te boren vanuit de Victoria Road Crossover Box

TBM Emily is letterlijk baanbrekend en werkt aan een deel van de 13.440 meter lange Northolt Tunnel. TBM Emily is belast met het graven van bijna de helft van de lengte van de tunnel en zal door Ealing boren vanaf Victoria Road Crossover Box, vlakbij het tussenstation van HS2 bij Old Oak Common, richting het noordwesten van Londen naar Greenpark Way in Greenford.

Emily is een enorme buisvormige kolos

TBM Emily kwam naar het Verenigd Koninkrijk als een groter flat-pack project dan je zou verwachten in het Scandinavische meubelmagazijn van Ealing. TBM Emily werd gemaakt door tunnelspecialisten Herrenknecht in Duitsland en werd geleverd zonder dat er schroeven, panelen of inbussleutels ontbraken. De enorme buisvormige kolos werd ondergronds in elkaar gezet door een gespecialiseerd team van de Skanska Costain STRABAG joint venture, die dit deel van de 230 km lange route van Londen naar Birmingham voor hun rekening nemen.

]

Ingenieurs bewonderen haar slanke vorm, maar er is niets sylfusachtig aan TBM Emily. Een formidabele cutterkop met een diameter van 9,11 m geeft haar een taille die groot genoeg is om de oversized grot te graven die nodig is om de HS2 tunnels uit te lijnen. De TBM is speciaal ontworpen om door de zachte Londense klei te navigeren en werkt als een “gronddrukbalansmachine”, waardoor de grond efficiënt wordt ontgonnen.

De graafwerkzaamheden zullen meer dan een jaar in beslag nemen

“We werken op het hoogtepunt van de bouw van HS2 en leveren de tunnels op waar de HS2-treinen onder Londen doorheen zullen rijden”, zegt Malcolm Codling, Project Client Director bij HS2 Limited. James Richardson, de Managing Director van Skanska Costain STRABAG zei dat het team van HS2 Londen Tunnels nu goed op weg is om een nieuwe spoorweg in het hart van Londen op te leveren met de lancering van TBM Emily. “Later in maart zullen we TBM Anne lanceren. Samen met Emily zal zij de tunnel vormen van Old Oak Common naar Greenpark Way, waar ze zullen samenkomen met TBM’s Sushila en Caroline, die al halverwege zijn met het voltooien van hun reis vanuit West Ruislip.”

Tunnelringsegmenten op een goederentrein in Hartlepool op weg naar het hogesnelheidslijnproject

De Northolt Tunnel, die de nieuwe “superhub” Old Oak Common verbindt met West Ruislip, aan de noordwestelijke rand van Londen, wordt in twee delen gebouwd. Terwijl de TBM’s Sushila en Caroline zuidoostwaarts gaan, leiden Emily en Anne de graafwerkzaamheden in de tegenovergestelde richting. Samen zullen Emily en Anne 3,4 mijl (5440 meter) van de dubbele tunnel afleggen. TBM Anne volgt Emily later in maart. De opgraving zal meer dan een jaar in beslag nemen. Niet echt raketsnelheid, maar zeker zo complex als raketwetenschap. “HS2. Ealing Base hier, TBM is begonnen.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton