FR NL

Very Light Rail trekt Britse ministeriële belangstelling

De Britse minister van Spoor en HS2, Huw Merriman, heeft een bezoek gebracht aan Dudley in de West Midlands. Hij begon aan wat werd omschreven als een reis naar de toekomst van het openbaar vervoer. Hij deed dit tijdens een bezoek aan de Black Country Innovative Manufacturing Organisation (BCIMO), waar het Very Light Rail National Innovation Centre (VLRNIC) is gevestigd.

Merriman heeft zijn weg naar het VLRNIC misschien wel gevonden dankzij de uitbreiding van de West Midlands Metro. Het centrum ligt naast de Wednesbury To Brierley Hill Extension. Dudley heeft een recent voorbeeld van een lightrailsysteem. Merriman was echter in de West Midlands voor een rondleiding door het nog vederlichte voertuig Coventry Very Light Rail (CVLR). De innovatieve technologie wordt momenteel getest op de Rail Development and Test Site van het centrum.

Export in Europa en de wereld

De West Midlands is een vruchtbare bodem als vroege toepasser van Very Light Rail. Een vroeg voorbeeld van VLR bedient de gemeenschap van Stourbridge. Het ligt op slechts een paar kilometer van de Black Country Innovative Manufacturing Organisation. Coventry, iets verder weg, is de volgende in de rij. “De innovatieve technologie die hier wordt toegepast lijkt de toekomst te zijn”, aldus Merriman. “We willen meer doorvoersystemen zien en zeer lichte railsystemen die op veel plaatsen geïnstalleerd kunnen worden.”

Artist’s image of Coventry very light rail car (BCIMO)

Het Coventry Very Light Rail-project (CVLR) is sinds 2022 gestationeerd bij het VLRNIC. Het eerste voertuig wordt getest en er wordt gewerkt aan de infrastructuur in Coventry. “Dit is een game-changer voor het openbaar vervoer”, zei Dudley Council Leader Patrick Harley. “Het betekent dat we trams kunnen uitrollen in steden, niet alleen in dit land, maar ook in Europa en de rest van de wereld. En dat tegen een derde minder kosten dan de traditionele trams en metro’s.”

Veelzijdigheid en schaalbaarheid van de technologie

Tijdens zijn rit op het CVLR-voertuig ervaarde Huw Merriman de mogelijkheden ervan, met snelheden tot 40 kilometer per uur. Het voertuig heeft een capaciteit van ongeveer 56 passagiers. Dat is ongeveer hetzelfde als de people mover die op de nabijgelegen vestiging in Stourbridge wordt gebruikt.

Very Light Rail centrum bij BCIMO (BCIMO)

“Deze faciliteit is er om innovaties in de spoorwegindustrie te ontwikkelen”, zei BCIMO’s Chief Executive Officer Neil Fulton. “Sommige van die innovaties in lightrail kunnen ook in heavyrail worden toegepast. [Dat onderstreept de veelzijdigheid en schaalbaarheid van de technologieën die worden ontwikkeld.” Coventry zou de eerste gemeente in het Verenigd Koninkrijk zijn die zeer lichte spoorwegtechnologie implementeert in een stedelijke, doorgaande omgeving. Andere stadsbesturen kijken geïnteresseerd toe vanaf de zijlijn. Het potentieel voor het overbruggen van de kloof tussen meer traditioneel openbaar vervoer met een hoge capaciteit (en hoge kosten) en vaste verbindingen is gemakkelijk te begrijpen. Dit zou systemen economisch en snel kunnen uitbreiden op plaatsen waar financiële of infrastructurele beperkingen de ontwikkeling in de weg staan.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com