FR NL

HS2 “groene tunnel” voor Solihul

De nieuwe hogesnelheidslijn van Groot-Brittannië, HS2, die Londen met Birmingham verbindt, heeft toestemming gekregen om een “groene tunnel” te bouwen onder Burton Green, een gemeenschap ten oosten van Solihull, in de Engelse West Midlands. De 400 meter lange groene tunnel zal helpen een natuurgebied te beschermen en treinen sneller door te laten rijden naar het nabijgelegen overstapstation, een paar minuten verderop.

Het HS2-project wordt gebouwd met uitgebreide milieumitigerende maatregelen, waaronder meerdere tunnels. De Burton Green tunnel, ten oosten van Solihull, is onderworpen aan uitgebreide Britse planningsvoorschriften, gecompliceerd door de ongebruikelijke situatie van de structuur die het grondgebied van twee lokale overheden overspant.

Zeer hoge standaard van milieumitigatie

Het schrappen van de delen van HS2 die bestemmingen elders zouden hebben aangedaan was het meest in het oog springende nieuws over het project. De aanleg van het grote deel tussen Londen en Birmingham gaat echter gewoon door. Veel van het werk is erop gericht om de nieuwe spoorlijn zo onopvallend mogelijk te maken. Het hele project is gehouden aan zeer hoge milieunormen.

Er is al begonnen aan de Burton Green Porous Portal – die na voltooiing iets minder opdringerig zal zijn
.

Bij Burton Green omvatten deze maatregelen het verleggen van de populaire lokale Kenilworth Greenway, voor wandelaars, fietsers en ruiters; discrete geluidsschermen om de gevolgen voor de lokale gemeenschap te minimaliseren; grootschalige aanplant van inheemse bomen en struiken om biodiverse habitats voor wilde dieren te creëren, de Greenway zichtbaar af te schermen van de nieuwe spoorweg en om begroeide verbindingen met oude bosgebieden te herstellen.

Tunnelontwerp behoudt, verbetert en transformeert…

“We zetten ons in om de groene ruimte rond de nieuwe hogesnelheidslijn te maximaliseren”, zegt Alan Payne, senior projectmanager bij HS2. “We hebben samengewerkt met bewoners en autoriteiten om ervoor te zorgen dat ons tunnelontwerp het landschap in dit gebied behoudt, verbetert en transformeert. Het ontwerp voor de permanente omlegging van de Kenilworth Greenway en de landschapsinfrastructuur die over de groene tunnel wordt aangelegd, staat centraal in hoe we dit bereiken en verbindt de lokale gemeenschap en het spoor met het bredere landschap.”

Plan met de nieuwe spoorweg door Burton Green (HS2)

Het duurt nog een aantal jaar voordat de HS2 treinen naar Solihul rijden. De bouwfase is echter in volle gang. Er wordt gewerkt in Burton Green en vier andere ‘groene tunnel’-locaties. “We zijn erg blij met het resultaat van de groene tunnel en de Kenilworth Greenway herschikking”, zegt Shaun Ruffles, Landschapsdirecteur voor Mott MacDonald SYSTRA Design Joint Venture (MMSDJV), het consortium dat 90 kilometer van HS2 aanlegt.

Wanneer de hogesnelheidstreinen rijden, ergens in het volgende decennium, zal de Burton Green tunnel een bezienswaardigheid zijn. Rekening houdend met de tunnel zelf en de toegangswegen, zal een hogesnelheidstrein er ongeveer twaalf seconden over doen om de locatie te passeren. Passagiers die het handwerk willen zien, wordt geadviseerd niet met hun ogen te knipperen, anders mis je het.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , ,

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com