FR NL

Borders Railway: blauwdruk voor Oost-West Rail

Het oost-west spoorwegpotentieel van Engeland wordt perfect geïllustreerd door het enorme succes van de heropende Scottish Borders Railway. Voorstanders van het project om Cambridge en Oxford met elkaar te verbinden hebben het Schotse project aangehaald als voorbeeld van het economische potentieel van de beroemde universiteitssteden. De heropende Borders Railway heeft passagiersaantallen opgeleverd die bijna drie keer zo hoog zijn als de eerste voorspellingen. Het project is geprezen omdat het een revolutie teweeg heeft gebracht in de economie van de Schotse Borders. Dat succes, en het potentieel voor een herhaling in Engeland, is onder de aandacht gebracht van politieke besluitvormers en onderstreept de waarde van beide projecten.

De bijkomende voordelen van spoorwegontwikkeling zijn goed gedocumenteerd. Daarom zegt East West Rail dat het sociale en economische succes van de Borders Railway, tussen Edinburgh en Tweedbank, laat zien hoe hun project “een enorme positieve erfenis kan creëren” voor de regio Oxford tot Cambridge. Dit punt werd vorige week benadrukt tijdens een bijeenkomst van de Transport Select Committee van het Britse parlement. Vertegenwoordigers van EWR benadrukten de bewezen voordelen van meer bedrijfsinvesteringen. Ze zeiden dat het de voetgangersstromen stimuleert, het toerisme aanzwengelt en de mogelijkheden voor werk en vrije tijd verbetert.

Op het gebied van regeneratie heeft het het volgende opgeleverd

EWR is in de Scottish Borders geweest om contact te leggen met belanghebbenden en financiers in de regio. “Het is een spoorweg die bijna drie keer zoveel passagiers heeft getrokken dan oorspronkelijk was voorspeld. Het illustreert perfect het enorme potentieel van East West Rail”, aldus Beth West, de directeur van EWR. De Borders Railway, die Edinburgh verbindt met Galashiels en Tweedbank in de Schotse Borders en het potentieel heeft voor uitbreiding naar Hawick en Carlisle, is geroemd als een blauwdruk voor East West Rail. “De regio plukt er lokaal de vruchten van”, meldt EWR. “Het is duidelijk zichtbaar in de regeneratie die het heeft opgeleverd, waaronder bedrijfsinvesteringen, meer banen, meer voetgangers en een impuls voor het toerisme.”

.

Met een lengte van 56 km is de Borders Railway even lang als het door East West Rail voorgestelde nieuwe spoorwegtraject tussen Bedford en Cambridge, dat 38 mijl (iets minder dan 61 km) lang is. De voormalige “Varsity Line” en de Borders Railway (die toen bekend stond als de Waverley Route) werden beide in de jaren 1960 gesloten. Doorgaande diensten van Oxford naar Cambridge eindigden in 1966. De Borders Railway sloot in de eerste dagen van 1969.

Grote vraag leidde tot frequentere diensten

Als we naar de situatie van vandaag kijken, zien we dat het Borders Railway-project de verwachtingen massaal heeft overtroffen. Het is alsof de spoorweg nooit is weggeweest, zei raadslid Euan Jardine, de leider van de Scottish Borders Council (de lokale overheid waar een groot deel van de route doorheen loopt). Hij zei dat het zorgde voor een voortdurende groei, die had geholpen om de oppositie tegen de spoorlijn te overwinnen. In de oorspronkelijke business case voor de Borders Railway werd gesteld dat de lijn slechts ongeveer 600.000 passagiers per jaar zou vervoeren. Dat pessimistische cijfer werd fel betwist door de lobbygroep Campaign for Borders Rail. Zij pleitten voor betere investeringen in de infrastructuur om een veel grotere vraag aan te kunnen en om de lijn toekomstbestendig te maken voor uitbreiding.

Borders Railway en Oost-West Rail routes (EWR – Stuart Ratcliffe)

De Campagne heeft op grote schaal gelijk gekregen in haar bevindingen. In 2018/19 was het reizigersaantal gestegen tot 1.789.467 per jaar. Er werden nog veel meer ongeregistreerde reizen gemaakt door chronisch overvolle treinen. De grote vraag heeft ertoe geleid dat de exploitant ScotRail meer rijtuigen en een frequentere dienst heeft geïntroduceerd. Het was zo succesvol dat er een fonds van 10 miljoen pond (11,7 miljoen euro) is opgericht voor een haalbaarheidsstudie. Er wordt gekeken naar uitbreiding van de lijn, vanaf het huidige eindpunt in Tweedbank, naar Hawick en Carlisle.

Transformatief voor lokale economieën en gemeenschappen

Een zitting van de Transportcommissie van het Britse parlement waarin East West Rail vorige week werd onderzocht, hoorde hoe buitengewoon populair Borders Rail is. “Borders Railway is een uitstekend voorbeeld van hoe een spoorweg een transformatie kan zijn voor lokale economieën en gemeenschappen. Het helpt plaatsen op te bloeien en dynamischer en aantrekkelijker om te bezoeken te worden”, zei Beth West, chief executive van de East West Railway Company. “Het illustreert perfect het enorme potentieel van East West Rail, dat vergelijkbare langetermijnvoordelen zal opleveren langs de route van Oxford naar Cambridge via Bedford en Milton Keynes. Succesvolle case studies zoals Borders Rail bieden een bemoedigende en inspirerende blauwdruk voor East West Rail om een enorme, positieve erfenis te leveren voor bewoners, bedrijven en economieën op het hele traject.”

Snellere ScotRail trein door Galashiels (EWR – Stuart Radcliffe)

De Borders Railway werd in 2015 officieel geopend door de koningin en verbindt Edinburgh met Tweedbank in de Schotse Borders en bedient in totaal negen stations langs de route. De East-West Railway Company is van plan om opnieuw treindiensten in te leggen tussen Oxford, Bicester, Bletchley, Milton Keynes, Bedford, Tempsford, Cambourne en Cambridge.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton